Kezdőlap » Baba-mama » Miért rossz a rendszertelen alvás a gyermeknek?

Miért rossz a rendszertelen alvás a gyermeknek?

Egy brit kutatás kimutatta, hogy a rendszertelen alvás, valamint az, hogyha a szülők nem alakítják ki a gyermek alvási szokásai t időben, rossz hatással lehet a kicsi intelligenciájára. A kutatást összesen 11 ezer gyermek összehasonlításával végezték el, a gyermekek 7 évesek voltak. A megfigyelt gyermekek intelligencia szintjét vizsgálták, és a szüleiket is megkérdezték arról, hogyan alakultak a gyermek alvási szokásai 3, 5, és 6 éves korában.
A kutatás eredményeképp kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik nem minden nap ugyanabban az időben, vagy este 21 óránál később feküdtek le, rosszabbul teljesítenek a matematikában, az olvasásban, és a térlátásuk is rosszabb volt mint azoknak, akik minden nap rendszeres időpontokban mentek aludni. Így a következtetést levonva elmondható, hogy a nem rendszeres alvás, és a kellő kipihentség hiánya nemcsak a szervezet megszokott életritmusát borítja fel, hanem megzavarja, és egyúttal gátolja is a tanulást, és a teljesítőképességet.
A kutatók annak is utánanéztek, hogy azok a gyerekek, akik nem rendszeresen feküdtek le aludni, nem saját szándékukból tettek így, hanem többnyire a kaotikus családi élet miatt alakult ez így náluk. A nem megfelelő családi háttér, pedig ugyancsak negatív irányban hat a gyermek teljesítőképességére, és a tanulási erőbedobására is. Emiatt is lehet az, hogy a hátrányos családi helyzetből származó gyermek nem tud úgy teljesíteni, sem az iskolában, sem az élet egyéb területein felnőtt korában, mint egy olyan gyermek, aki kiegyensúlyozott családi háttérrel rendelkezik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tanítsuk járni a babát

Ha gyermekünk elérte az ideális kort, és látjuk, hogy próbálkozik a lábra állással , akkor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük