Kezdőlap » Szilveszter » Miért pont pezsgőt iszunk szilveszterkor?

Miért pont pezsgőt iszunk szilveszterkor?

Az év utolsó napján, és az újév első napján a szokások szerint számos szimbolikus tevékenységet végzünk, hiszen a hiedelmek szerint ez határozza meg majd a következő évünket. Azért bulizunk, és kapcsolódunk ki ilyenkor, hogy az egész év ilyen vidáman teljen, és azért eszünk például lencsét, mert az gazdagságot hoz majd nekünk az újévben.
Ehhez kapcsolódik a pezsgőivás szokása is. Habár napjainkban a pezsgő már nem számít luxuscikknek, régebben csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, hogy pezsgőt igyanak. Először a 17. század végén készítettek pezsgőt borból, teljesen véletlenül. Ezt követően a 19. századig a pezsgőt úgy készítették el, hogy egyesével az üvegekben erjesztették az italt, ezért sok esetben akár 2-3 évbe is beletelt, míg elkészítettek egy üveg pezsgőt. Olyan is volt, hogy az erjesztés során felrobbant egy-két üveg, így még kevesebb pezsgő volt, mint amit kezdetekben előállítottak. Ennek volt köszönhető az –nem véletlenül-, hogy a pezsgő egészen sokáig csak a tehetősek itala volt.
A pezsgő nagy mennyiségű előállítása csak az 1850-es évektől indulhatott meg, ekkor kezdték el ugyanis 7-8000 ezer palacknyi pezsgő mennyiséget óriási tartályokban erjeszteni- ennek az eljárásnak a neve volt a „tankpezsgő készítés”.
Miután már bevezették ezt az eljárást, a pezsgő ára is alacsonyabb lett, így mindenki számára elérhetővé vált ez az ital. Maga a pezsgő azonban még mindig a luxust, és fényűzést idézi, és azért isszuk ezt az újév első perceiben, hogy az egész év ilyen fényűző, és gazdag legyen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük