Kezdőlap » Szilveszter » Miért pont a malac vagy a lóhere hozza meg a szerencsénket az újévben?

Miért pont a malac vagy a lóhere hozza meg a szerencsénket az újévben?

Az újév időszakát számos babona, népszokás és jelkép, jóslási misztikum lengi körül. A fiatalabbak ilyenkor gombócból sorsolják ki titkos szerelmük nevét, az idősebbek pedig ólomból, vagy tealevélből jósolják ki milyen is lesz az újévük. Számos olyan jelkép és talizmán van, amelyet főként a szilveszterhez kötnek. Az Újév, melyet 335-től ünneplünk, de hivatalosan 1691-től került december 31-re remek „alkalmat” kínált (és kínál a mai napig) a talányok, a misztikum, a hiedelmek terjedésének, hiszen a remény a jelenleginél jobb jövőre, azt hiszem, miden emberben benne él. (Az ezzel járó kíváncsiság, pedig egyidős az emberiséggel.)Az, hogy egy babona vagy hiedelem elterjed-e, nagyban függ ...

Az újév időszakát számos babona, népszokás és jelkép, jóslási misztikum lengi körül. A fiatalabbak ilyenkor gombócból sorsolják ki titkos szerelmük nevét, az idősebbek pedig ólomból, vagy tealevélből jósolják ki milyen is lesz az újévük. Számos olyan jelkép és talizmán van, amelyet főként a szilveszterhez kötnek. Az Újév, melyet 335-től ünneplünk, de hivatalosan 1691-től került december 31-re remek „alkalmat” kínált (és kínál a mai napig) a talányok, a misztikum, a hiedelmek terjedésének, hiszen a remény a jelenleginél jobb jövőre, azt hiszem, miden emberben benne él. (Az ezzel járó kíváncsiság, pedig egyidős az emberiséggel.)

Az, hogy egy babona vagy hiedelem elterjed-e, nagyban függ a közegtől, amelyből elindul, megelőzi – e valamilyen más babonaság. Ilyen például az újévi malac babonája. Ez az egyik legismertebb hiedelem: szilveszterkor malachúst enni szerencsét hoz, mert a malac „kitúrja” a szerencsét és a vagyont. Ennek a hiedelemnek az eredete a történelmünkben keresendő. Régebben, akinek „malaca volt”, az mindenképp jól – jobban járt, hiszen nem mindenki tehette meg magának, hogy hízót neveljen. Ha a disznónak még kismalaca is lett, duplán jól járt az illető. Valószínűleg ebből indult el az a babona, hogy disznót látni – főleg malackájával – szerencse.

Nem ennyire egyszerű a lóhere pontosabban a négylevelű lóhere eredete. Az köztudott, hogy valami köze van az írekhez. Az ő híres szentjük Szent Patrik jelképe volt a 3 levelű lóhere (A Szentháromságot szimbolizálva). Hogy mégis miért pont a 4 levelű változat lett szerencse – szimbólum, annak oka valószínűsíthetően a ritkaság. (Minden 10.000. lóhere nő csak 4 levéllel.) Egy magyarázat szerint a 4. levél (a hit, a remény és a szeretet mellett) a szerencsét jelképezi, sőt bizonyos legendák bibliai irányú vonatkozást is sejtetnek.

Egy biztos: a babonát mi emberek éltetjük és hitünkkel visszük tovább, újabb és újabb erőt tulajdonítva neki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen szilveszteri babonák léteznek?

Nemsokára itt vannak az ünnepek, s valami oknál fogva a világ minden táján alkalmaznak valamiféle ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.