Kezdőlap » Látnivalók » Miért parádés építmény az Eiffel-torony?

Miért parádés építmény az Eiffel-torony?

A párizsi Eiffel-torony talán a város leghíresebb építménye. Nevét tervezőjétől, Gustave Eiffel-ről kapta a nevét. A 324 méter magas épület 1930-ig a világ legmagasabb épülete volt.

A 19. század végén rengeteg ország igyekezett minél magasabb épületeket felhúzni a presztízs miatt. Természetesen Franciaország sem maradhatott ki a sorból, ráadásul az 1789. évi forradalom 100. évfordulójára pazar emlékműre volt szüksége. Eiffel és építőcége rengeteget lobbizott, míg megkapta az építési engedélyt. Végül az építkezés 1887 elején kezdődött el. A Mars-mező közepén óriási tölcséreket ástak, az oszlopok alapozásához. Az építmény a kezdetektől fogva megosztotta a közvéleményt, sokan Párizs elcsúfításának vélték. Azonban az épület hatalmas sebességgel épült, havonta 12 métert haladtak felfelé. Elképesztően rövid idő alatt, csaknem 26 hónap alatt készült el.

Eiffel számára a torony meghozta a világhírnevet és az anyagi jólétet. A háromszintes torony mindegyik szintje nyitva áll a látogatók előtt. Maga a torony csak 300 méter magas, azonban tetején helyet kapott egy 24 méter magas tévé-adóantenna. A 10100 tonna tömegű kolosszus több mint 12000 acéldarabból áll, és évente mintegy 10 tonna festék szükségeltetik a karbantartásához.

Az Eiffel-torony a mai napig megossza Párizs lakosságát, az viszont vitathatatlan, hogy a turizmusban rendkívül fontos szerepet játszik. Pazar mérnöki megoldásaival és masszív acélszerkezetével az akkori technika csúcsa, és a világ egyik leghíresebb épülete. A tervezőket egyetlen dolog bánthatta csak: nem választották be a világ hét csodája közé.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük