Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért olyan egészséges a zabkása?

Miért olyan egészséges a zabkása?

Lassan elégő szénhidrátok és rostok keveréke található a zabban. Mindkettő hatékony energiaforrás, főleg reggeli formájában.
Egy fél bögre zabkása a következőket tartalmazza:
190 kalória
27 gr. szénhidrát
4 gr. rost
5 gr protein
3 gr. zsír (0.5 gr telített)
Napi vasbevitel 10%-a
Ugyanígy ásványi anyagokban is gazdag a zabkása ugyanez a bögre a napi magnéziumbevitel 25, a napi foszforbevitel 30%-át tartalmazza, illetve jelentős mennyiségű szelént, rezet és mangánt.
A zabban, árpában és pektinben gazdag gyümölcsökben – zöldségekben található rostoknak lipid csökkentő hatása van az Amerikai Szív Szövetség kiadványa szerint. A Szervezet 25 – 30 gramm rost elfogyasztását ajánlja egy napra.A jelenlegi rostbevitel a felnőttek között a fele az ajánlottnak az USA-ban. A lipid szint csökkentésén kívül az az étrend mely tartalmaz teljes kiőrlésű alapanyagokat ugyanúgy csökkenti a vérnyomást, mint a zabkása azokban a férfiakban és nőkben, akik koleszterin szintje károsan magas.
Azonban nem mindenki gondolja úgy, hogy a zabkása egy egészséges étel. Egy amerikai fogyasztói érdek-képviseleti csoport úgy gondolja, hogy általában túloznak az emberek akkor, amikor a zabkása egészségnövelő hatásairól beszélnek.
De miért is olyan egészséges igazából zabkása?
A béta-glükóz néven ismert rost a legnyerőbb vegyület az egész ételben. Erről száz meg száz tanulmányt írtak már az USA-ban és rajta kívül is.
Tartalmaz a zabkása glutént?
A tiszta zabkása nem tartalmaz glutént, habár a legtöbb zabot olyan gyárakban dolgozzák fel, ahol búzával is foglalkoznak, ebből adódhatnak problémák. Azonban bioboltokban be lehet szerezni direkt gluténmentes zabpelyhet is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük