Kezdőlap » Látnivalók » Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek és történészek körében. Vannak, akik szerint ez a világ legrégibb városa, mások szerint az inkák megérkezését jóval megelőző időszakban virágzó ajmara törzs szakrális helye volt.

A bolíviai Andokban fekvő Tiahuanaco tengerszint feletti magassága mintegy 3500 méter. Masszív kőépítményei azért is számítanak komoly teljesítménynek, mert az építőanyagot jelentős távolságból kellett ideszállítani. Az építkezést Kr.u. 500 táján kezdhették el, de öt-hat évszázaddal később is bővítették az épületeket.

A templomok, szobrok és monolitok építéséhez felhasznált köveket különlegesen megformálták, hogy bármiféle kötőanyag alkalmazása nélkül is egymásba kapaszkodjanak. A legnehezebb kövek súlya 100 tonna körüli. A XV. század közepére, amikor megérkeztek ide az inkák, már eltűnt a térség eredeti lakossága. Egyes történészek rejtélyt látnak ebben, mások prózaibb magyarázatot adnak rá: a lakosság mezőgazdaságból élt, és mint ez oly gyakran megtörtént, kimerült a termőföld, ezért egyszerűen elköltöztek innen. Az inkák mitológiájában fontos szerepe van Tiahuanacónak, amelyet az emberiség szülőhelyeként tisztelnek.

A hely jelentőségét nem lehet alábecsülni. Jóllehet ehhez képest meglepően keveset tudunk róla, az emberiség történetének ugyanolyan fontos emlékeit őrzi, mint amilyenek az egyiptomi piramisok, a perui Nazca-vonalak, az angliai Stonehenge vagy a jordániai Petra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük