Kezdőlap » Látnivalók » Miért nézzük meg El Tajínt?

Miért nézzük meg El Tajínt?

A természeti szépségekben gazdag mexikói Veracruz állam az ország keleti partjának középső részén található. Az állam közepén épült Papantla város közelében találjuk egy ősi település, El Tajín építészeti emlékeit.

A terület nagyobbik része még feltárásra vár, a már felszínre került leletek pedig sajnos sokat sérültek a fosztogatások miatt. Ennek ellenére a térség az egyik legkáprázatosabb prekolumbián régészeti lelőhely, amely számos szokatlan és monumentális építménnyel büszkélkedhet. Eredetileg ez a település volt a totonak állam fővárosa, amely 800 és 1150 között élte a fénykorát. Ezt követően fokozatos hanyatlásnak indult, mígnem a XIII. század elején kifosztották és felégették a harcias, nomád chichimeca törzsek. A lakosság töredéke továbbra is itt maradt, de mire a spanyolok a XVI. században megérkeztek, a város teljesen elnéptelenedett.

A romváros legimpozánsabb épülete a Falfülkék piramisa. A rituális rendeltetésű épületet eredetileg egy kis templom koronázta. A közép-amerikai építészet e remekműve egyben csillagászati és szimbolikus jelentőséggel is bír, mivel a lépcsőzetesen kialakított, hat szintre tagolódó piramis oldalában 365 falfülke található. A város az itt rendezett labdajátékokról is híres volt, területén eddig összesen tizenhét pályát tártak fel. Habár a játékszabályokról semmit sem tudunk, a mérkőzéseknek bizonyára tradicionális alapjaik voltak.

El Tajín felbecsülhetetlenül értékes ismeretekkel gazdagította az ősi mexikói civilizációkra vonatkozó tudásunkat. A hely különleges levegőjét az ódon utcákon sétálva mindenki megtapasztalhatja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mitől különleges Dzsószer fáraó piramisa?

Egyiptom legendás piramisai közül korával kiemelkedik Dzsószer lépcsős piramisa, mely a világon ismert legrégebbi építészeti …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük