Kezdőlap » Ünnepek » Miért népszerűtlen a Húsvéti locsolkodás a fiatalok többségének körében?

Miért népszerűtlen a Húsvéti locsolkodás a fiatalok többségének körében?

A Húsvéti népszokások egyik szerves része a locsolkodás. Ilyenkor a fiúk meglátogatják a lány ismerőseiket, verset mondanak, majd kölnivel – falvakban, kisebb településeken még ma is előfordul, hogy vízzel teli vödörrel – locsolkodnak. Napjainkban azonban ez a felettébb örömteli és kedves szokás egyre inkább eltűnni látszik.
A mai fiatalok többsége úgy tekint a Húsvéti locsolkodásra, mint afféle kínos dologra, és jobbnak tartja, ha inkább nem vesz részt benne. Feszengve érzik magukat attól, ha verset kell tanulniuk és elmondaniuk, ehelyett inkább nem is foglalkoznak különösebben a Húsvéti locsolkodással Ennek egyik legfőbb oka az egyre inkább digitalizálódó világ. A különféle közösségi oldalak afféle “alternatív” lehetőséget teremtenek arra, hogy különböző ünnepekkor – így Húsvétkor is – üzenetet írjunk az ismerőseinknek.

A fiatalok döntő része él is ezzel az eszközzel, ami nem is lenne baj, de a legtöbben úgy gondolják, ezzel le is tudták a Húsvéti programjukat.
A helyzet javítására vannak lehetőségek. Ötletes kezdeményezés például, hogy a fentebb említett közösségi oldalak Húsvét közeledtekor gyakran közölnek a felhasználókkal humoros locsolóverseket, melyek a fiatalság általános ízlése szerint vannak megfogalmazva, így az olvasók úgy érezhetik, hogy mégis részt vegyenek a Húsvéti locsolkodásban. Ha egyszer kedvet kaptak egy locsolóvers megtanulásához és elmondásához, jó eséllyel a következő évben is így fognak tenni. Szintén elismerésre méltóak azok a felhívások – ezek előfordulnak közösségi oldalakon, illetve különböző hirdetésekben is -, amelyek locsolóversíró pályázatot hirdetnek. Ha egy fiatal fiú elhatározza, hogy önmaga ír egy locsolóverset, szinte biztos, hogy magát a Húsvéti locsolkodást és jobban fogja kedvelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Halloween

Mit jelent a Halloween? Maga a szó az All Hallows (Mindenszentek) előtti estét jelenti. Az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük