Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért nem tudok aludni?

Miért nem tudok aludni?

Az alvás az ember egyik legfontosabb testi funkciója, nélküle nem létezhetnénk. De hogy miért is? Mire jó az alvás?
Elsősorban szervezetünk az alvás állapotában regenerálódik, az izmaink ellazulnak, az agy aktivitása más területekre koncentrálódik, adatokat dolgoz fel, és szervezetünket frissíti, akár egy szoftver frissítés. Enélkül képtelenek vagyunk koncentrálni, gondolataink zavarossá válnak, izmaink fáradtak maradnak, és a legalapvetőbb dolgokra sem vagyunk képesek.
Ám szervezetünk ilyenkor sem pihen, agyunk épp úgy dolgozik, bizonyos enzimek és vitaminok alvás közben tudnak beépülni testünkbe, gyerekek esetében növekedésserkentő hormonok szabadulnak fel, és nem utolsó sorban az agy ekkor dolgozza fel a nap folyamán ért hatásokat, tudást, emlékeket.
A teljesség igénye nélkül kiragadott számos tevékenység elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.
Saját biológiai ritmusunk szerint alszunk, illetve sokszor csak próbálunk, de nem jön álom a szemünkre.
Ennek számos oka lehet, elsősorban lelki eredetű okok, nyomasztó gondolatok, a stressz, vagy fontos probléma megoldásának hiánya.
Pár apró trükk, amivel segíthetünk a nyugodt alvásunk elérését.

• Kalcium fogyasztás- segít az izmok ellazulásában, nyugodtabbnak érezzük magunkat, könnyebben elalszunk. Legjobb, ha tejet iszunk, egy kis mézzel vegyítve, illetve ha nem kedveljük, vagy egyéb okok miatt nem fogyaszthatjuk, akkor alvás előtt pezsgőtabletta formájában vigyük be. Ajánlatos magnéziumot is bevinni, szintén az idegrendszerre gyakorolt kedvező hatásai miatt.
• Alvás előtti testmozgás- ezt természetesen legalább 1 órával lefekvés előtt tegyük, különben túl éberek maradunk egy ideig. A test megmozgatása, kifáradása szinte magától küld minket békés, puha ágyunkba.
• Gyógyteák, nyugtatóteák fogyasztása, melyet szintén legalább egy órával lefekvés előtt fogyasszunk. Hatásos még a citromfű- a nyugodtabb, szabadabb légzésért.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük