Kezdőlap » Betegségek » Miért nem mindegy hogy hurutos vagy száraz köhögés?

Miért nem mindegy hogy hurutos vagy száraz köhögés?

Az őszi, téli hidegebb hónapokban általában vírusok váltják ki a „közönséges” megfázást. A lefolyása szokásos, a légutak begyulladnak, a szervezet pedig igyekszik kilökni a vírusokat. Ekkor válik létfontosságúvá a köhögés.
A köhögés s szervezet védekező reflexe. Ilyenkor nagy mennyiségű levegő áramlik ki a tüdőből nagy sebességgel a légző izmok összehúzódása során. Köhögés és köhögés között azonban óriási különbség van. Először azt kell mérlegelni, hogy száraz vagy hurutos köhögésről van szó.
A száraz köhögés többnyire a torokgyulladás, a felső légúti fertőzések, a tüdőgyulladás tünete, amely nem old váladékot, sőt még kínozza is az embert. Ez éjszaka különösen kellemetlen, mert a nyugodt pihenést zavarja. Célszerű csillapítani, ehhez elegendőek a recept nélkül kapható köhögéscsillapító készítmények.
Ettől különül el a váladékos, hurutos köhögés, melynek esetében megjelenik a köpet is. Ez általában utolsó tünetként jelentkezik a torokgyulladást és melléküreg-gyulladást követően. Légzési nehézségeket okoz, és a köhögéssel jellemzően mindig jön váladék. Ez a nyák (megfázásonként kb. 2-300 ml) borítja a légutakat, és az a feladata, hogy csapdába ejtse a kórokozókat, nehogy azok a tüdőbe jussanak. Ezt a megtisztulási folyamatot segíteni kell, a hurutos köhögést fel kell szakítani. Ilyen esetekben köptető szedése javasolt, ezek megkönnyítik és meggyorsítják a köpet kiürítését a hörgőkből és a légcsőből. Érdemes olyan nyákoldót választani, melynek köhögéscsillapító hatása is van, így a sűrű váladék távozni tud a köpettel, és nem gyűlik a tüdőben, emellett éjszaka is csökken a kínzó köhögés. Szükséges még ez idő alatt a sok folyadékpótlás, pihenés melegben, lehetőleg ágynyugalomban, gyakori forró zuhanyozás és megfelelő páratartalom.
Fontos, hogy ha a hurutos köhögés már több mint 5 napja tart, vagy megváltozik a jellege, vért tartalmaz a felköhögött váladék, láz, légzési nehézség vagy sípoló hang jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük