Kezdőlap » Családi élet » Miért nem lehet a jószívűséget erőltetni?

Miért nem lehet a jószívűséget erőltetni?

Amikor a gyermekek más gyermekekkel kezdenek játszani, másfél, két-, két és fél éves korban hajlamosak arra, hogy minden további nélkül elvegyék egymás játékát. A kisgyermek sosem adja oda puszta jószívűségből, amije van. Vagy végsőkig ragaszkodik hozzá, vagy odaadja ugyan, de csak megfélemlítés hatására. Az édesanyák, ezt tapasztalva, sokszor megrémülnek a gyermek “irigységétől”. Ha a két év körüli gyermek állandóan elveszi a többiek játékát, ez még korántsem jelenti azt, hogy erőszakos felnőtt lesz. Még túl kicsi ő ahhoz, hogy másokra tekintettel legyen.

Hadd csinálja; ha állandóan azt teszi, előbb-utóbb összekerül majd nagyobb gyermekekkel is, akik megvédik jogaikat. Ha állandóan erőszakoskodik egy bizonyos gyengébb gyermekkel és félelemben tartja, egy darabig ne engedjük őket együtt játszani. Ha nekiesik egy másik gyereknek, vagy úgy fest, mintha ádáz terveket forralna ellene, magától értetődő természetességgel vigyük el a közeléből, és próbáljuk az érdeklődését valami mással lekötni. Jobb, ha nem szégyenítjük meg őt, ez dacos magára utaltság érzését kelti benne és csak még erőszakosabbá teszi.

Ha három éves korban, vagy később, a gyermek továbbra is erőszakos magatartást tanúsít, és nem tud közös játékba illeszkedni, akkor közelebbről meg kell vizsgálni az alkalmazkodóképességét. Az ilyen korai, kevésbé komoly problémákban tud egy jó gyermekpszichológus a leghatékonyabban segíteni. Ha azonban a gyermek csak két éves, és nem hajlandó odaadni a saját játékait, akkor korához képest teljesen normálisan viselkedik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a különc gyereket ?

Sokszor 5-10 évbe telik, míg az ifjú megtalálj a saját igazi egyéniségét. Addig nemegyszer megtorpan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük