Kezdőlap » Szilveszter » Miért nem érdemes újévi fogadalmat tenni?

Miért nem érdemes újévi fogadalmat tenni?

Szilveszterkor, újévkor sokan tartják fontosnak azt, hogy kissé bódult állapotban fogadalmakat tegyenek, mondván új év, új remények, indítsunk mindent tiszta lappal. Sokan hisznek ilyenkor abban, hogy az új évben tényleg jobbá tudunk válni, tényleg meg tudjuk változtatni, jobbá tudjuk tenni az életünket. A leggyakoribb fogadalmak ilyenkor a “megígérem, hogy leszokom a dohányzásról”, “megígérem, hogy fogyókúrázni fogok”, “megígérem, hogy rendesen fogok tanulni/több időt töltök a családdal-párommal”, “megígérem, hogy kipróbálom a bungee jumpingot” és még sorolhatnám napestig. Szép dolog célokat kitűzni magunk elé, és ezekért harcolva élni életünket, hiszen céltalanul nem lenne semmi értelme az egésznek. De biztos, hogy ezeket a célokat újévkor kell kitűzni magunk elé?

Új év, új remények, nincs tehát tökéletesebb alkalom, hogy tiszta lapot indítsunk és rossz szokásaink, bűneink, “fekete pontjaink” a feledés jótékony homályába vesszenek. De az ilyen újévi fogadalmak nem szoktak tovább tartani néhány napnál. A lelkesedésünk körülbelül az első munkanap kezdetéig tart, amikor mindannyian rájövünk arra, hogy hiába nyitottunk új fejezetet a naptárakban, hiába rontjuk el az első napokban mindenhol a dátumot, mert reflexből még az előző évet írjuk, a világ maradt ugyanolyan, mint azelőtt volt. Maradtak a régi szokások, a régi környezet, a megszokott emberek és a megszokott mókuskerék. Alapjában véve semmi nem változott.

Persze itt az új év, itt vannak az új lehetőségek, hogy mindent szebbé, jobbá, mássá tegyünk. Csak éppen a munkahelyi stressz következtében már január 3-án rágyújtunk az első cigire, az elvégzendő feladatok miatt megint csak este 8 után érünk haza és természetesen nem jut időnk sem a családra, sem a fogyókúrára. Egy-két hónap elteltével pedig már végképp arra sem fogunk emlékezni, hogy december 31-én, egy mámoros, átünnepelt éjszakán egyáltalán bármit is megfogadtunk. A célok kitűzéséhez nem szilveszter, nem újév kell, hanem elhatározás, határozottság, kitartás és rengeteg türelem. Ha ez megvan, akkor nagy dolgokba az év bármely napján belevághatunk, nem kell hozzá feltétlenül lapozni a naptárban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük