Kezdőlap » Szilveszter » Miért nem érdemes fogadkoznunk Szilveszter éjszakáján?

Miért nem érdemes fogadkoznunk Szilveszter éjszakáján?

„Minden kijárat egyben bejárat is valami új, ismeretlen területre” – tartja a mondás. Így joggal gondoljuk mi emberek, hogy Szilveszter napjának utolsó pillanata kijárat a hátrahagyott évből, és bejárat a következő esztendőbe. Logikailag ez teljesen rendben is van. A pillanat tehát tökéletesen alkalmasnak tűnik az újrakezdésre.
Ekkor tehát a Jóisten írnokai túlóráznak, de még így is csak sikoltozva, angyalszárny-tollaikat tépkedve (mert ilyenkor fogy ám az íróeszköz nagyon!) tudják teljesíteni a tervet, hogy a rengeteg fogadalmat reggelre mind feljegyezzék.
Nézzük csak – persze a teljesség igénye nélkül – mik hangoznak el ilyenkor.
A kisdiák tiszta szívvel megígéri, hogy ebben az évben rendesen fog tanulni, hogy év végén ne bukjon meg háromból. (Persze hozzáteszi, hogy a tanulást csak a téli szünet lejártával kezdi meg.) A kikapós házastárs szent esküvéssel fogadja, hogy szakít mindhárom szeretőjével és többé nem lép félre, mert rájött, hogy párja nem érdemli ezt meg, és csakis ő az igazi. (Persze ezt eddig is tudta.) A szerszámkészítő, hogy mostantól odaadással végzi majd munkáját és nem gyárt több selejtet. (Igen ám, de ha nincs megfelelő alapanyag, akkor ő erről nem tehet.) A szódás, hogy nem veri többé a lovát. (Pedig a ló többször is jelezte neki, hogy nagyon fáj.) És a többi.
A mennyei irodában van egy ellenőrzési részleg is, ahol ezen az éjjelen az előző évi fogadalmak beteljesülését vizsgálják, szortírozzák egy hatalmas asztalon. Ezt erre az oldalra, amazt arra. Az asztal minden évben felborul, annyira nyomja egyik oldalát a be nem váltott ígéretek aktáinak súlya. Hiába fogadkozik mindig a Mennyei Asztalos, hogy jövőre jobban megerősíti az asztalt. (Sziszifuszi a munkája, hiszen az ő beváltott ígérete csak egy akta a másik oldalon.)
Van egy vélekedés, miszerint nem kellene elhatározásainkkal az év utolsó napjáig várni. Hiszen magunkat vizsgálva bármikor rájöhetünk, mit teszünk helytelenül. És, ha tegyük fel, január közepén jövünk rá hibánkra, akkor tizenegy és fél hónapon keresztül még hibát hibára halmozunk pusztán egy szokás kedvéért?
És még egy apróság. A javulási fogadalmunkat tartsuk be! És akkor végre kipihenheti magát a Mennyei Asztalos is … és mi is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Honnan ered a szilveszter?

Habár a régi időkben egészen sokáig az új esztendő valamikor tavasszal kezdődött, azonban Julius Caesar …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük