Kezdőlap » Családi élet » Miért nem érdekli a kamaszokat a tanulás?

Miért nem érdekli a kamaszokat a tanulás?

Bár a kutatások azt bizonyítják, hogy a kamaszok többsége jól érzi magát az iskolában, a kamaszok problémáinak sorában ( a családi problémák után) az iskola áll a második helyen. Ezek hátterében gyakran a kamaszkorral járó hatalmas testi és pszichológiai változások állnak, amelyek akár gyökeresen megváltoztathatják a kamaszok tanuláshoz való viszonyát, és rövidebb vagy hosszabb időre iskolai nehézségeket is okozhatnak.
A kamaszok iskola iránti érdektelenségének több oka lehet:
• Szomorúság, egykedvűség
• Igazolatlan hiányzások
• Magatartási problémák az iskolában
• A tanulás (az iskola, a jegyek) iránti közöny
• Az iskolai jegyek romlása
• Rossz társaság

Kamaszkorban gyakoriak a magatartás – problémák az iskolában, mivel a kamaszok sokszor a társaság, a barátaik kedvéért járnak iskolába. Nem figyelnek, fecsegnek, zavarják az órát vagy teljesen visszahúzódnak, és magukba zárkóznak.
Az, hogy a kamasz nem akar iskolába menni, lehet a lázadás egyik formája, de lehet a kudarc elkerülése, ha nem megy jól neki a tanulás.
Ha nem látja értelmét a tanulásnak, nem sok kedvet fog érezni hozzá Felteszi a kérdés: nekem ez mire lesz jó? Amire megpróbálhatunk válaszolni, hogy a jövőképét előrevetítjük számára. Ez sokszor beválik, ám, ha mégsem, akkor csak adjunk időt neki, hiszen ebben a korban a gondolkodásmód igen gyorsan változik.
Ha a kamasz évek óta küszködik a tanulással, lehet, hogy csak arról van szó, hogy egyszerűen belefáradt és el van keseredve. Nem lát semmi esélyt arra, hogy jobban teljesítsen, ezért inkább feladja.
A szülőknek mindig fáj, ha azt látják, hogy a gyereküknek valami fáj, ha valami nem sikerül, és minden szülő segíteni szeretne rajtuk. Mindenképpen legyünk türelmesek, és ne csak mondogassuk neki, hogy „ tanulj már”, hanem akár az internet segítségével tegyük számára érdekesebbé a tanulást, ma már akár a matematikai alapokat is megtanulhatja egyes játékokkal, vagy történelmi játékokkal. Ne feledjük, hogy ebben a világban a kamasz együtt fejlődik a technikával, egy fajáték már nem izgalmas a mai fiataloknak, és ez nem is olyan nagy baj, hiszen a számítógép a jelen és a jövő alapvető dolgai közé tartozik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük