Kezdőlap » Családi élet » Miért nagy felelősség a kutyatartás?

Miért nagy felelősség a kutyatartás?

Egyre többször hallhatunk híradásokban kutyamenhelyekről, ahol újgazdára váró egyszer már eldobott kutyák élnek.
Ez a kérdés is a megelőzéssel lenne orvosolható. Mindenkinek meg kellene értenie, hogy kutyát tartani nagyon nagy felelősség. Az állat nem olyan, mint egy vacak tárgy, hogy ha megunjuk, akkor elhajítjuk.
Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy a gyerek hosszas kérésére, vagy éppen azért, mert ők is ezt szeretnék, vesznek egy kutyát, de nem mérik fel az ezzel járó kötelezettségeket. Kutyát tartani ugyanis szinte ugyanolyan felelősség, mint gyereket nevelni. Nagyon lehet szeretni ezeket a kedves állatokat, de nem szabad elfelejteni, hogy mit kell tennünk, hogy ne váljon eldobott kutyává.
Először is naponta legalább háromszor sétáltatni kell, és az sem mindegy, hogy mikor. Kölyökkorában meg kell, hogy szokja a sétáltatás időpontjait, és ehhez később is ragaszkodik. Ezeket a sétáltatásokat nem befolyásolhatja sem a kedvünk, sem a fáradtságunk. Sőt még az időjárás sem. Mindegy, hogy esik az eső, a hó, vagy szélvihar van, a kutyát le kell vinni sétálni.
Az is oka lehet az állatok eldobott kutyákká válásának, hogy sokan nem gondolják végig, hogy ha kutyát vesznek, akkor csak úgy mehetnek el hosszabb-rövidebb időre otthonról, ha erre az időre tudják kire bízni a kutyát. Sok helyen kutyahoteleket is létesítettek, ahol nagy szeretettel gondoskodnak a kutyusokról, így a gazdik is nyugodtan pihenhetnek.
Ahelyett, hogy kis kedvencünket eltaszítanánk magunktól, és eldobott kutyává tennénk (csak azért, mert mi nem mértük fel jól a kutyatartás nehézségeit), próbáljunk inkább új gazdit találni, vagy végső esetben vigyük el egy menhelyre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tanít az apuka a kislányának?

Minden apa különleges szerepet játszik a lánya életében. Az apa feladata, hogy megmutassa kislányának, milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük