Kezdőlap » Látnivalók » Miért menjünk a Chichen Itza-i Kukulkán templomhoz?

Miért menjünk a Chichen Itza-i Kukulkán templomhoz?

Mexikóban a Yucatán-félszigeten találjuk Chichen Itzá-t, a világ legújabb hét csodája közül az egyiket, egy sorban a Kínai nagyfallal, vagy a Tádzs Mahal-al.
Chichen Itza egy kivételesen harmonikusan épített kompozíció, ami a korabeli építészek szépérzékéről tanúskodik. A ma látható romváros a maya és a tolték kultúra találkozásának eredménye. Az 500 körül alapított maya várost a toltékok 987-ben elfoglalták. Az El Castillo, azaz a Kastély néven elhíresült piramis volt a maya civilizáció legnagyobb temploma, Kukulkán- azaz a Tollas kígyóisten szent temploma. Négy oldalról 91 lépcsőfok vezet a templom tetejére, amit, ha összeadunk a tetőn található legfelső szinttel, 365-öt kapunk, azaz egy évet.
A templom egyértelműen vallási, csillagászati és uralkodói célokat szolgált, az épület az univerzum rendjét szimbolizálta.
Rengeteg turista látogat el ezekhez a romokhoz, de az év két napján több tízezren is, ez a két nap pedig a tavaszi és az őszi napéj egyenlőség ideje. Ezeken a napokon a Nap sugarai pont úgy esnek a piramisra, hogy a lépcsőzetes él árnyékot vet a függőleges falra, és egy kígyó cikk-cakkos, vagy hullámzó alakját rajzolja ki, ami a piramis alján található kígyófejben végződik.
Egy igen érdekes játék színterét is megtaláljuk a templom mellett. 168 méter hosszú és 38 méter széles Labdajáték- pályát, eredeti nevén „pok ta pok”, ahol egy 6, 5 méter magas kőgyűrűn kellett kéz és láb segítsége nélkül egy bőrlabdát átütni.
Meglátogathatjuk az Áldozatok kútját (szent cenote), a Csigát (el Caracol), amely tulajdonképpen egy mesterien megtervezett csillagvizsgáló, ezen keresztül látható a Hold, vagy a Vénusz is.
Ha ide látogatunk, készüljünk fel arra, hogy az őrök számunkra korán, körülbelül délután ½ 5 körül már kiterelgetnek bennünket, és a félre eső részekre ilyenkor már nem engednek be senkit.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi St. Louis jelképe?

A Gateway Arch a Jefferson Nemzeti Emlékpark része, a Mississippi folyó partján, St. Louis városában, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük