Kezdőlap » Betegségek » Miért lesz értelmi fogyatékos a baba?

Miért lesz értelmi fogyatékos a baba?

Ha egy gyerek értelmi fogyatékos, ami azt jelenti, hogy a tanulása és a fejlődése lassabban történik, mint a többi gyereknek. Egy időben az értelmi fogyatékosokat szellemi visszamaradottnak is nevezték, de szerencsére ezt a kifejezést mostanra nem használják.

Valaki, aki értelmi fogyatékos, annak nehezebb a tanulás és nehezebb a mindennapi életben a működés. Ez a személy lehet akár 10 éves is, de írni vagy beszélni nem tud.

Mi okozhatja az értelmi fogyatékosságot? Például az agy sérülése, vagy valami, ami akadályozza az agy normális fejlődését. Ezek a problémák történhetnek, miközben a baba fejlődik és növekszik a méhen belül. Vagy pedig a születése közben, vagy a születése után. Sokszor az orvosok sem tudják az okát.

Például a gének is okozhatnak problémát. Ugye köztudott, hogy a gének meghatározzák a test alakulását. Mindkét szülőtől örökölhetőek, így az is lehet, hogy a baba rendellenes géneket kaphat az egyik szülőtől, vagy mindkettőtől,

Probléma is fennállhat a terhesség alatt. Néha az anya betegséget kaphat, vagy fertőzést, amely károsíthatja a magzatot. Vagy bizonyos gyógyszerek szedése károsan hat a születendő babára. Alkohol, vagy drog is okozhat kellemetlen hatásokat.

Probléma lehet az is, hogy születéskor a baba nem kap elég oxigént. Vagy túl korán születik meg. Esetleg születés után a baba kap egy komoly agyi fertőzést.

Súlyos fejsérülés is okozhat értelmi fogyatékosságot, ami bármikor bekövetkezhet. Ilyen fogyatékosság lehet átmeneti, vagy maradandó. Ezért fontos, hogy biciklizéskor viseljünk bukósisakot, és a biztonsági övet mindig kössük be az autóban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük