Kezdőlap » Látnivalók » Miért látogassunk el a Szent Ferenc-monostorba?

Miért látogassunk el a Szent Ferenc-monostorba?

Quito városát az 1530-as években alapították a spanyolok. Szent Ferencről elnevezett monumentális templomának megépítésével a város fenségességét kívánták erősíteni. Az építkezést a XVI. század első felében kezdték el és 1605-re fejezték be. A monostor részét alkotja egész Dél-Amerika legrégibb temploma, amelyet Assisi Szent Ferencnek szenteltek, valamint számos kápolna és maga a monostorépület is. Az egyszerű homlokzatot Szent Ferenc kötélből font övének kőből faragott változata díszíti a bejáratot koronázó nagy ablak fölött.

A monostor a „quitói barokk iskola” szép példája: spanyol, itáliai, mór, flamand és helyi stílusjegyek ötvöződnek benne. Kihagyhatatlan látnivalóinak egyike a Szárnyas Szűz: ama ritka, latin-amerikai műalkotások közé tartozik, amelynek emberalakja nem a spanyol konkvisztádorokra, hanem a helyi őslakosságra emlékeztet.

A templomban található egy helyi kőművesmester, Cantuna síremléke: ő építette a szomszédos kápolnát. A városi legenda szerint Cantuna már épp lemondott arról, hogy be tudja fejezni a kápolnát, amikor megjelent neki az ördög, és felajánlotta segítségét a mester lelkéért cserébe. A mester belement az alkuba, és egy kő híján be is fejezte az épületet. Ez a kő megmentette a lelkét az elkárhozástól, mikor az ördög visszatért.

A régészek sokáig álltak értetlenül a tény előtt, hogy a Plaza del San Francisco – a tér, ahol a templom áll – erőteljesen lejt, mígnem az ásatások során kiderült, hogy a monostor egy ősi inka templom helyére épült. Az inkák pedig a térség korábbi őslakosságát szorították ki ugyaninnen, akik bizonyára szintén kultikus célokra használták ezt a területet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük