Kezdőlap » Látnivalók » Miért látogassunk el a Kalaupapa Történelmi Parkba?

Miért látogassunk el a Kalaupapa Történelmi Parkba?

A Kalaupapa Történelmi Park mintegy 26 négyzetkilométernyi terület, amely a Hawaii-szigeteken terül el. Meghökkentő szépségű hely, egy 488 méter magas meredek szirt által teljesen el van zárva a sziget többi részétől, északról, keletről és nyugatról pedig a ragyogó kék Csendes-óceán határolja.

Kalaupapa rendkívüli szépsége cáfolni látszik tragikus történelmét, amelyet az emberi jóság vezérelte tettek ellensúlyoztak. Az erősen fertőző lepra először 1848-ban jelent meg a szigeten, feltételezhetően Kínából hozták be ide. Gyorsan terjedt, olyan pusztító méreteket öltve, hogy szükség volt az elszigetelésére. Távoli fekvése és termékeny földje miatt a Kalaupapa-félsziget tökéletesnek ígérkezett karantén központként.

A helyi lakosokat otthonaik elhagyására kényszerítették, hogy kialakíthassák az új telepet. 1866-ban Kamehameha király meghozta a karantén törvényeket, és azokat, akik már megkapták a betegséget, csónakkal szállították a félszigetre, majd otthagyták őket bármiféle ellátmány és ápolók nélkül. Azt várták tőlük, hogy önellátók legyenek, de túlságosan betegek és gyengék voltak ahhoz, hogy egyedül boldoguljanak. 1873-ban Damien atya, egy katolikus misszionárius, értesült a hétszáz szenvedő szorult helyzetéről, és két társával a félszigetre utazott, ahol házakat, templomokat és egyéb épületeket emeltek. Végül az atya is beteg lett, és 1889-ben meg is halt.

Az 1940-es években kifejlesztett gyógyszerek segítettek felszámolni a betegséget, és 1969-ben hatályon kívül helyezték a karantén törvényt. A telep nagy részét eredeti állapotában őrizték meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük