Kezdőlap » Kert » Miért különleges növény a Vénusz légycsapója?

Miért különleges növény a Vénusz légycsapója?

Ez a növény Amerikában honos, de egyébként bárhol megél, ha a feltételek megfelelőek számára. Rovaremésztő faj. A nevét a két „ajakszerű” képződményéről kapta, melyek segítségével rovarokat fog. A rovarokra a nitrogén pótlása miatt van szükség, mert az eredeti élőhelyén tápanyagban szegény, mocsaras vidékeken él, s csak ilyen módon jut hozzá a számára szükséges ásványi anyagokhoz. Ez nem azt jelenti, hogy a növény éjjel-nappal vadászik. Csak akkor teszi ezt, ha ásványi anyagra van szüksége.
Az egyik különlegessége a rovaremésztés képessége. A „vadászat” úgy történik, hogy a szétnyílt levéllemezeken lévő édes cseppek illatára rászállnak a rovarok, s a lemezek mintegy légycsapóként csapódnak össze. A kisebb rovarokat elengedi, mivel azok megemésztése valószínűleg több energiát venne igénybe, mint amennyit nyerne. Az emésztési ciklus körülbelül 2 hétig tart. A rovarok mérete közötti különbségtétel képessége önmagában is különleges.
Különlegessé teszi az is, hogy egy növénynek maximum 7 levele van. Azon kevés növények közé tartozik, amelyeket a virágzás nagyon megvisel, gyakran el is pusztít. A magjai évek múlna kelnek ki, s nagyon kicsi a kikelési aránya. Ezt a növényt inkább tőről szaporítják.
Nemzetségének egyetlen természetes faja, de manapság már nemesítik, így már több mesterséges fajtája van.
A növény szereti a napsütést, viszont megfelelő páratartalom nélkül elpusztul az erős napsütésben. Nyáron szüksége van a folyamatos vízellátásra, ezért 1,5 – 2 cm-es vízben kell állnia. Így képes lesz a saját „hidroklímáját” kialakítani. A legjobb eszköz a tartására egyébként egy terrárium, amelynek tolóajtós teteje van. Így mi is szabályozni tudjuk a páratartalmat.
Csapvízzel nem tanácsos locsolni, a legjobb erre a célra az esővíz. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor desztillált vizet használjunk vagy a csapvízzel is locsolhatjuk, ha előtte 1-2 hétig állni hagytuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük