Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért különleges a bonsai törpefa?

Miért különleges a bonsai törpefa?

Honnan ered a bonsai? Japán egyik jelképe, a bonsai kultúra közel 2500 éve alakult ki, az akkortájt uralkodó császár igényelte kertjében a legszebb növényeket, saját maga választotta ki őket, és hogy elférjenek, apró tálkákba ültette kertészéivel. Később szerzetesek vitték magukkal, jelképezve a türelem, a megértés, a figyelem, és békesség jegyeit.
Ezek a növények tulajdonképpen normális növényekből fejlődtek, de törpe növekedésüket okozhatja a talaj hiánya (hegyoldalak sziklás kőgörgetegén), levegőtlensége (mocsaras vidéken), a föld magas sótartalma, vagy az átlagosat meghaladó ultraibolya sugárzás (magashegyi környezet).

A bonsai tulajdonosa nem tesz mást, mint ezeket a körülményeket próbálja meg előidézni: a kőrés helyett lapos, kevés földet tartalmazó edénybe ülteti fáját, táplálását pedig olyan elemeket tartalmazó anyagokkal folytatja, amelyek nem hogy elősegítenék (mint a nitrogén) a növekedést, hanem inkább visszafogják (emelt adagú foszfor).

Pár tévhit is kering a bonsai-ról, elsősorban nem árt tudni, hogy a bonsai nem szobanövény!
Leginkább a magas hőmérsékletet és a magas páratartalmat kedvelik. A bonsai nem egy növényfajta, bár tulajdonképpen bármilyen növényből készíthető, természetesen a genetikai hátterüket figyelembe véve.
Kevés növény kap annyi szeretet, gondoskodást, mint a bonsai. Japánban a monszun idején a reggeli és esti esők dacára a tulajdonos még délben is megöntözi mini-bonsai gyűjteményét, melynek cserepei olykor a gyufásdoboz méreteit sem haladják meg. A bonsai állandó közelsége és figyelemmel kisérés gyönyörű kötelesség, melynek elhanyagolása a bonsai életébe is kerülhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük