Kezdőlap » Karácsony » Miért köthető a norvég minta a karácsonyhoz?

Miért köthető a norvég minta a karácsonyhoz?

Ahogy a magyar népművészet csodaszép motívumai között ott vannak a matyó, a kalocsai színes virágos, tulipános minták, úgy bizony, más nemzetnek is meg vannak a jellegzetes népi mintáik. Ilyen például a norvég minta. Nyilván ők is ugyanolyan büszkén viselik az ilyen mintás darabjaikat, mint mi a magyar megfelelőjüket. És ugye nem csak országhatáron belül.
Ahogy a mi népi motívumaink meghódították az egész világot, úgy a norvég minták is nemzetközileg elismertek, természetesen hazánkban is. Azt mondják, hogy újabban „divat a magyar”, úgy bizton állíthatjuk, hogy a norvég minta sem megy ki egyhamar a divatból. Nem is csoda. Ki tudna ellenállni a bájos rénszarvasos figuráknak? Ezért hát, minden ősszel, télen rendületlenül újra és újra belebotlunk. Miért ekkor és nyáron sosem? Mivel Norvégia alapvetően hideg ország északi volta lévén, elsősorban a téli divat meghatározója lehet.
A norvég minta jellegzetes norvég népviseleti elemeket használ, belecsempészve az ország ismérveit, például a helyi élőlények közül a rénszarvast. Színvilágát tekintve a fekete-fehér kombináció dominál. Mivel nem nyári, vidám darabok, ezért a színek is ezt tükrözik: a sötétebb színeket részesítik előnyben a fekete mellett, így sok a barna, szürke és ezek különböző színárnyalatai. Néha azért némi élénkséggel, mondjuk pirossal dobják fel.
Milyen ruhadarabokon jelenik meg a norvég minta? Téli ruhákról lévén szó, főleg pulóvereket, azon belül is elsősorban kötött, meleg, vastag darabokon. Hosszú, vagy rövid, mindegy is, hiszen bármin jól mutat. Nagy divat a norvég mintás harisnya, vagy leggings. De a minták felbukkannak otthoni vagy utcai használatra szánt kötött szárú csizmaszerűségeken is. A kiegészítők sem maradnak ki a trendből, így léteznek ilyen mintákkal ellátott sapkák, kesztyűk, sálak. Persze azért vigyázzunk, jóból is megárt a sok! Túlzásba ne essünk, és ne viseljünk egyszerre minden testrészünkön norvég mintát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük