Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért kell vigyázni az anyajegyekkel?

Miért kell vigyázni az anyajegyekkel?

Szinte minden embernek van anyajegye. Néhány pötty, vagy még annál is több. Ezek egy része születésünk óta velünk van (mert már az első évben kialakulnak) és egész életen át elkísérnek, viszont vannak olyanok, amik az idő során újonnan alakulnak ki. Legtöbb esetben jóindulatú bőrelváltozások, amiket azért veszünk észre, mert színükkel eltérnek az alap bőrszínünktől.

Vagy, mert nem teljesen laposak, hanem kidomborodnak. Amíg jóindulatúak, addig nincs velük gond. Csak vigyázni kell, hogy a púposabbakba még véletlenül se kapjunk bele például a körmünkkel, fel ne sértsük valahogy, mert akkor viszont elrákosodhat. A színüket illetően elég változatosak lehet, vannak feketék, barnák, bronzos színűek, kékes szürkék, stb.

Méretük szerint is változatosak: az egészen kicsiktől elkezdve léteznek óriási nagyok is. Ez utóbbiak közé a 20 cm-es vagy annál nagyobbak tartoznak, és ezekkel különösen vigyázni kell és fokozottan, folyamatosan ellenőrizni kell, mert ezek a nagyok a leghajlamosabbak arra, hogy rosszindulatúvá váljanak.

Mikor kell mihamarabb szakorvoshoz fordulnunk az anyajegyünkkel kapcsolatban? Például, ha azt látjuk, hogy nagyobb lett. Vagy megváltozott a formája és aszimmetrikussá vált. Figyelmeztető jel az is, ha a színe változik meg, tegyük fel, besötétedik. Netán ha váladék folyik belőle, vagy csomó jelenik meg benne. Ezek mind intő jelek arra, hogy az anyajegy már nem biztos, hogy jóindulatú elváltozás. Ha időben kiderül, hogy valóban rosszindulatú az anyajegy, sebészi úton el lehet távolítani.

Az orvosok azt is ajánlják, hogy műtéti úton kerüljön eltávolítása megelőző céllal minden olyan velünk született anyajegy, ami nagyobb, mint 2 cm. illetve azok is, amelyek fokozott veszélynek vannak kitéve, például esélyes, hogy sokszor megsérül. Ha ezeket szem előtt tartjuk, időben megelőzhetjük a komoly bajt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az illóolaj története

Számos ókori kultúra ismerte és alkalmazta az illóolajokat. Növények különböző részeiből nyerték ki az eszenciákat, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük