Kezdőlap » Sport » Miért káros az edzés után elszívott cigaretta?

Miért káros az edzés után elszívott cigaretta?

Sportoktatóként napi szinten találkozom azzal az esettel, hogy a kedves vendégem alig várja, hogy vége legyen az órának, gyorsan öltözés és már kint áll az ajtóban és gyújt rá a cigarettára. A sportos életmód híveként és tanulmányaim tudatában összeszorul a szívem amikor ezt látom és nem győzöm elmondani a vendégeimnek azt amit most itt is leírok, hogy minél több emberhez eljusson ez a fontos információ.

Edzés alkalmával megemelkedik a pulzusszám, felgyorsul a vérkeringés az egész szervezetben. Kitágul az érhálózat és a hajszálérhálózat, hogy a megváltozott feltételek mellett is el tudja látni a keringési rendszer a feladatát. A kitágult érhálózaton keresztül biztosítottá válik a keringési rendszer folyamata, az izmok a szervek kapnak elég vért, oxigént tápanyagot a kielégítő munkához. Ez a kitágult érhálózat az egész edzés során fenn áll és még edzés után is körülbelül 1/2-1 óra elteltével áll vissza a normál keresztmetszetre. Ezen idő alatt, míg nem állt vissza az érhálózat normál állapotba a bevitt tápanyag, víz sokkal hamarabb és intenzívebben hasznosul mert a nagyobb keresztmetszeten gyorsabban és mélyebb rétegekbe jut el a bevitt anyag. De sajnos ugyanez igaz a károsító anyagokra is, mint például a dohányfüst. Az érhálózat kitágult állapota, mint fent írtam az egész szervezetben fenn áll, így a tüdőben is. A kitágult érhálózaton és – nagyon lényeges – hajszálérhálózaton keresztül a tüdőben sokkal mélyebbre jut ez a mérgező anyag. Ahogy egy kicsit sikerült az edzés alatt átszellőztetni a tüdő léghólyagocskákat, a dohányfüsttel mindjárt el is tömítjük azokat.

Ezért mondom mindig vendégeimnek, hogy ha edzés után rögtön rágyújtanak, azzal többet ártanak szervezetüknek mintha egyáltalán nem tornáztak volna. Több kárt csinálnak mint hasznot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük