Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért jó a meditáció?

Miért jó a meditáció?

A meditáció egy lelki állapot, mikor tudatosan ellazítjuk az elménket és csak a belső nyugalomra koncentrálunk. Vannak vallások, ahol a meditáció egy rítus, de jelen esetben csak egy ellazító folyamat.

Mikor meditálunk, akkor csak a most számít, és mindent ki kell zárni a környezetünkből. Kezdetekben ez elég nehéz feladat, de kitartó gyakorlás után elérhetünk egy olyan megváltozott tudatállapotba, ami következtében kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak lehetünk, ami ebben a rohanó világban csak is az előnyünkre szolgálhat.

Hosszabb távon, például pár hónap múlva, már fizikai hatásai is vannak, jó hatással van a vérnyomásra és az emésztésre is egyaránt. Később már a kognitív teljesítményre is pozitívan hat. Nagyon előnyös még a pszichikai problémákra, mint például depresszió, pánikbetegség. Az alkalmazásához nincs is másra szükségünk csak egy csendes szobára és, ha szükségét érezzük, akkor egy lágy zenét is hallgathatunk közben, plusz gyertyát és füstölőt is gyújthatunk, így hangulatosabbá tehetjük a pillanatot. Esetleg nem szeretnénk egyedül elmerülni a nyugalomba, akkor vannak országszerte ilyen meditációs központok, ahol mindenkit szívesen fogadnak. Ráadásul ez nem egy olyan dolog, ami meg van szabva, hogy mikor lehet és hol, hanem ezt bármikor csinálhatod és bárhol még, akár a munkahelyeden is, ha van úgy szabadidőd rá.
El se tudjuk képzelni, hogy mire képes az emberi elme. Végül is kutatások bizonyítják, hogy a meditáció egyes betegségek, mint például a magas vérnyomás csökkentésére is alkalmas, így aztán mondhatjuk azt is, hogy öngyógyító hatása van. Mindenkinek ajánlott kipróbálni, mellékhatása nincsen, és csak jót tesz az elménknek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük