Kezdőlap » Baba-mama » Miért jó a hintázás?

Miért jó a hintázás?

A hintázás, amellett, hogy öröm a gyerekeknek, komoly szerepe van a fejlődésben is. Nagyon fontos lehet a mozgás és értelmi fejlődésben már az anyaméhen belül is és egészen hét-nyolc éves korig. Ugyanis az idegsejtek és idegpályák közötti összeköttetések hat-nyolc éves korra alakulnak ki, a hintázó mozgás ezt fejleszti és segíti.

A mozgásrendszer és az idegrendszer harmonikus működése szükséges az egyensúlyozáshoz, ugyanúgy mint a hintázáshoz. Hiszen igazodni kell a hinta üteméhez, követni kell a gyorsuló, lassuló mozgást, be kell kapcsolódni a hinta mozgásába. Hintázni nem csak hintán lehet, hanem függőágyban, hintaszéken, óriáslabdán. A szűk, keskenyebb hintákon nagyobb az egyensúlyozásban részt vevő izmok szerepe, míg a széles ülőfelülettel rendelkezőn nagyobb izomcsoportok is szerepet kapnak. Az ideg-izom kapcsolatok hatással vannak a térbeli tájékozódás, testkép és végtagok helyzetérzékelésének fejlődésére.
Kutatások támasztják alá, hogy az egyensúlyrendszerre ható ingerek később hatással vannak a tanulási, olvasási, írási, figyelmi képességekre. A kedvező hatás elérése érdekében hetente három-ötször, tíz-harminc percig hintáztassuk gyermekünket. Minél változatosabb módját próbáljuk ki a gyerekekkel és hűvösebb idő esetén , akár otthon is alakítsunk ki egy erre alkalmas eszközt, helyet. Egyszerűbb formája az óriáslabda, hiszen ezt a lakásban több helyen is használhatjuk. Nagyon elterjedt módszer az ajtónyílásban felszerelt hinta. Figyeljünk a biztonságra, nehogy balesetet szenvedjen a gyerek, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan óvjuk a kisbabák bőrét?

A kisbabák bőre a születésüket követően az első hónapokban nagyon érzékeny és kiütéssel reagál minden …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük