Kezdőlap » Baba-mama » Miért jó, ha kisbabánk nem kerül külön szobába?

Miért jó, ha kisbabánk nem kerül külön szobába?

Ahány generáció, annyi felfogás létezik a baba altatásáról. A legelterjedtebb mostanában, hogy kiépítenek egy csodaszép, minden színnel és játékkal felszerelt babaszobát, és oda száműzik a kórházból hazahozott újszülöttet. A kisbaba felsír éjszaka, mert éhes, tisztába kell tenni, vagy csak épp kiesett a cucli a szájából, esetleg rosszat álmodott. És anyuka – jó esetben felváltva apukával – minden alkalommal ki az ágyból, ki a szobából.

Ezzel együtt járóan fel a villany, a baba és a mama szeméből kiverve az álmot. Egy nagyobb családnál pedig valószínűleg, mire a kicsi kézbe kerül, már ébren lesz mindenki. És pár hónap múlva a szülők kialvatlanul, házasságuk romjain azon fognak gondolkodni, hogy mégis hol rontották el, mikor ők csak jót akartak és mindent megkapott a kis jövevény.
Igen, mindent megkapott, kivéve az anyai közelséget.

Nem véletlen, hogy egyre több pszichológus, védőnő, tapasztalt anyuka és úgy általában mindenki, aki kisbabákkal foglalkozik, javasolja a leendő szülőknek, hogy a saját szobájukba kerüljön az a babaágy.
És szerencsére egyre jobban terjed az afféle babaöblök használata is. Ennek hatalmas előnye, hogy éjszaka anyuka mellett közvetlenül ott van a pici, így akár még felülnie sem kell, hogy mellre vegye, hát, még ha csak egy kis érintésre vágyik a baba. Így szinte azonnal aludhatnak is tovább, és apuka valószínűleg meg sem hallja, így kipihentebben fog tudni a család eltartásán dolgozni. Továbbá nem kell azon aggódnia a szülőnek éjszaka, hogy esetleg ráfekszik a babára, hiszen mégis csak van saját ágya – a babaöböl tökéletesen ötvözi az együtt- és különalvás minden előnyét.

Persze nem kell kétségbe sem esni, ha nem telik egy vadiúj babaöböl beszerzésére és egy „régi” rácsos ágyunk van csak gyermekünk számára. Szinte teljesen lehet úgy használni, akár egy öblöt (főleg, ha van egy ügyes barkács a kezünk ügyében). A lényeg, hogy minél közelebb legyen hozzánk a babaágy. Hiszen ha másnak nem is, a statisztikának hihetünk, hogy az anya közelében sokkal nyugodtabban alszik a kicsi és így kevesebbet is sír fel éjszakánként.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük