Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért hullik a könnyed?

Miért hullik a könnyed?

Vannak emberek, akik bármin tudnak sírni, és vannak akik csak olykor-olykor. Sírunk, amikor megszületünk, sírunk, ha szomorúak vagyunk, ha öröm ér, esetleg egy filmen, akkor is ha rossz és akkor is ha romantikus. Vajon mi indítja el a könnyeket? Először, amikor az ember újszülött még, könnyek nélkül sír, mert mást nem tud. Majd ahogy egyre nagyobb megjelennek a könnycseppek, amelyek a szem sarkában található apró lyukakon folynak át az orrüregbe. Ezért a sírás következtében az orrunkat is sűrűn törölgetjük.
Egy elmélet szerint a női agy és a férfi agy különböző és ezzel próbálják magyarázni, hogy egy nő miért sír többet, mint egy férfi. Az óvodás gyerekeknél ez az arány körülbelül egyenlő, aztán iskolás korban a lányokat a szülők engedik sírni, a fiukat pedig már nem. Valószínűleg sírással próbáljuk jelezni, hogy sebezhetőek vagyunk és szükségünk van valamire. A nők ezt felvállalják, míg a férfiak többsége ezt kínosnak érzi.
Egy kutatás szerint egy prolaktin nevű hormon a felelős a sírásért. Ennek a hormonnak a szintje megemelkedik menstruáció, terhesség, szoptatás alatt, illetve nagyobb stressz hatására. A nők szervezetében 60%-kal több van, mint a férfiakéban. Így a nők érzelmi küszöbe jelentősen lecsökken.
Ha megkérdezzük egy férfi ismerősünket, hogy mikor sírt utoljára bizonyára nehéz lesz visszaemlékeznie, míg egy nő pontosan tudja azt is hogy miért. Viszont, ha egy nő élete feléhez érkezik ritkábban sír és egyre gyakrabban lesz dühös. Ennek oka, hogy lecsökken az ösztrogénszint és a tesztoszteron lesz magasabb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük