Kezdőlap » Látnivalók » Miért híres Humberstone?

Miért híres Humberstone?

Humberstone városa egykori bányaváros, gazdag lelőhelyekkel. A város hangulatát az elhagyatottság bizarr látványa határozza meg. Az épületet szálláshelyként emelték azon munkások céljaira, akik a helyi salétromiparban dolgoztak. Magát a várost is olcsón és gyorsan felépített, silány minőségű építőanyagokból emelt épületek alkották.Nevét James Humberstone-ról kapta, elismeréséül annak, hogy a brit vállalkozó új ércfinomító rendszerrel gazdagította a helyi ipart.

Napjainkban nehéz elképzelni az egykor zajos gépekkel berendezett feldolgozóüzemeket, a füstölő kéményeket, de fénykorában 3700-an lakták. Népességét főleg bányászok alkották, akik a gazdag szódiumnitrát-készletek kitermelését végezték. A nitrátból nemzetközi exportcikk lett, így az iparág nagyban hozzájárult a chilei gazdaság bevételeihez. Az ezt követő felvirágzás azonban nem tartott sokáig, és az iparágat mélyen megrendítette az 1929. évi nagy gazdasági világválság. Az utolsó koporsószöget az jelentette, hogy feltalálták a nitrát előállításának mesterséges módját. A salétromiparnak ezzel befellegzett, a bányászok elköltöztek: az egykori iparváros kísértetvárossá változott, ahol mindmáig különleges hangulat érezhető.

Humberstone jóformán épségben őrzi eredeti állapotát. A templom, a színház, a kereskedések az egykor virágzó közösség emlékét őrzik, a rozsdásodó gépek és omladozó épületek melankolikus nosztalgiát ébresztenek a látogatóban. A perzselő napfény, a könnyűszerkezetes épületek állagának romlása az elnéptelenedett város jövőjének bizonytalanságára emlékeztet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük