Kezdőlap » Látnivalók » Miért híres a suyapai székesegyház?

Miért híres a suyapai székesegyház?

A székesegyház nem más, mint az ország védőszentjének zarándokhelye. A méltóságteljes és szépséges bazilika Honduras fővárosától, Tegucigalpától mindössze néhány kilométerre található. Uralja Suyapa hegyvidéki térségének látványát: karcsú, négyzetes alapú tornyával és ívelt kupoláival olyan markánsan emelkedik ki zöldellő környezetéből, hogy nem lehet nem észrevenni.

Jóllehet építését még 1954-ben kezdték el, úgy tűnik, a székesegyház sosem fog elkészülni – még mindig van mit építeni rajta. Szomszédságában a nála jóval kisebb, XIX. századi Iglesia de Suyapa nevű szentély áll, amely nemcsak a térség, de egész Honduras legnagyobb tisztelettel övezett szentje, A Suyapai Szűz kegyhelye. A szűz mindössze 6 centiméter magas szobrát csodatevőként tisztelik: azok közül, akik felkeresték, sokan állítják, hogy az életük megváltozott, jobb lett.

A székesegyházat azért emelték, hogy minél több ember részesülhessen a szobor varázslatos erejében. Februárban minden évben egy hétig tartó ünnepséget rendeznek tiszteletére, de az év többi részében is folyamatosan zarándokolnak ide katolikusok Közép-Amerika minden részéből.

A székesegyház belső terét szobrok, festmények és gazdag aranyozás díszíti. A híres festett üvegablakok ragyogó színekben szórják a napfényt az enteriőrben. A Szűz ünnepén a templom előtti terület Fiesta helyszínévé lép elő: rengeteg ember várja, hogy akár egy pillanatra is láthassa a szobrot. Közben ételt, italt és szakrális emléktárgyakat árusítanak az ideiglenes standokon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edinburgh vára – A skót szimbólum

Edinburgh városa felett egy sziklán emelkedik Skócia szimbóluma, Edinburgh vára. A kastély három részből áll. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük