Kezdőlap » Látnivalók » Miért híres a Plymouth-szikla?

Miért híres a Plymouth-szikla?

A Plymouth-szikla a Plymouth Memorial State Parkban található Plymouth városában, az Egyesült Államok-beli Massachusetts szövetségi államban. Plymouth ívelt vonalú öble és a parton emelkedő Cole Hill az Egyesült Államok egyik legfontosabb történelmi emlékhelye. Itt kötöttek ki és léptek először az Újvilág földjére 1620-ban William Bradford vezetésével a The Mayflowerrel utazó zarándokok, a későbbi Plymouth Colony megalapítói. Napjainkban a terület Massachusetts legkisebb és leglátogatottabb állami parkja.

Itt találjuk a legendás Plymouth-sziklát és a The Mayflower pontos mását is. Bár a kortárs beszámolók nem utalnak a sziklára, száz évvel később már úgy tisztelték, mint azt a helyet, ahol először érintette az alapító atyák lába az Újvilág földjét. A szikla napjainkban jóval kisebb, mint akkoriban volt: odébb költöztették és sok turista letört belőle emléknek egy-egy darabot. 1774-ben át akarták helyezni, de kettétört, és at alsó része az eredeti helyén maradt.

Felső felét később a város főterére, majd a Pilgrim Hallba szállították. A darabot 1867-ben visszavitték és egyesítették a másik, ottmaradt felével. Charles HammattBillings építész díszes előtetőt emelt a szikla fölé, ám az kicsinek bizonyult, így a sziklát visszaszállították eredeti helyére, a partra. A kicsi, viharvert gránittömb jelentősége túlmutat fizikai mivoltánál: az Egyesült Államok megalapításának és az első, európai telepesek bátorságának jelképévé lépett elő. A sors iróniájaként is felfoghatjuk, hogy egy ilyen jellegtelennek látszó kis tárgy ennyire fontos szerepet tölt be az Egyesült Államok történelmében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük