Kezdőlap » Látnivalók » Miért híres a Dolores Misszió?

Miért híres a Dolores Misszió?

A Dolores Misszió (más néven Mission San Francisco de Assis, Assisi Szent Ferenc Misszió) a város egyik szép utcájában, egy újjáépített bazilika árnyékában áll. Az eredeti missziót a közelben, a Laguna Doloresen alapították, és 1782-ben építették újra a jelenlegi helyén. Ez San Francisco legrégebbi épülete: túlélte az 1906. évi földrengést, amely a város legnagyobbik részét és a bazilikát is romba döntötte. A XVIII. század végétől Kalifornia-szerte alapítottak missziókat a kereszténység terjesztésére az akkor még főleg indiánok lakta területen.

Az eredeti missziótól a lagúna miatti kellemetlen időjárás és hideg ködök távol tartották az őslakosokat. Ezért született meg a döntés, hogy jelenlegi helyére költöztessék át. A kicsi, zömök épületet megkeresztelkedett ohlone indiánok építették három méter vastag tömbökbe rakott vályogtéglából, masszív, vastag és erős falakkal, 1,2 méter vastag sziklaalapra. Tartós épületnek szánták. Keresetlen egyszerűségű homlokzata vakítóan fehér vályogból készült, belső tere – az itáliai márványt idéző festéssel díszített vörösfenyő mennyezeti gerendák és faoszlopok – lényegében eredeti állapotát őrzi. A Dolores Misszió ma is működik.

A kicsiny épület fontos szerepet tölt be San Francisco történelmében annak legelső középületeként és központjaként, amely körül kialakult maga San Francisco városa. Palou atya, a Dolores Misszió alapítója 1776-ban így kommentálta az ide érkező hittérítők fogadtatását: “Az indiánok barátságosan és örömmel fogadtak bennünket.”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Látnivalók Nafplionban

Látnivaló van bőven Nafplionban is, napokon keresztül elnézelődhetünk a városban és még ki sem kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük