Kezdőlap » Családi élet » Miért helytelen a gólyamese

Miért helytelen a gólyamese

Miért nem könnyebb és egyszerűbb a gólyamesét elmondani? Ennek több oka van. Tudjuk, hogy hároméves korban a gyermek, ha édesanyja, esetleg a nagynénje terhes, észreveszi, vagy már gyanítja, hogy hol van a kisbaba, vagy pedig véletlenül meghallott beszélgetéstöredékekből rakja össze az igazságot. Ilyenkor megzavarja őt, ha az édesanya zavartan valami mást mond, mint amit ő gyanított.

Még ha 3 éves korban nem is sejt semmit, akkor is biztosan megtudja az igazat vagy a féligazságot 5, 7 vagy 9 éves korában. Jobb, ha nem kezdjük mindjárt rosszul a felvilágosítást, és nem ültetjük el benne azt a gondolatot, hogy hazudtunk neki. Ha megtudja, hogy valamilyen okból nem mertük neki megmondani az igazat, ez később korlátot emel közé és a szülők közé. Akkor pedig nem fog merni mást sem megkérdezni tőlük, akármennyire fontos lesz is számára.

A másik ok, ami amellett szól, hogy az igazat mondjuk, az, hogy a gyermek megelégszik egészen egyszerű válaszokkal is. Így gyakorlatot szerzünk a nehezebb kérdések megválaszolásában, amelyekre majd később kerül sor. A kisgyermek, akinek megmondták, honnan jön a kisbaba, sokszor azzal ejti zavarba a szülőt, hogy úgy beszél, mintha hinne a gólyamesében: esetleg összekeverik a két vagy három elméletet. Ez egészen természetes.

A gyermekek mindenből elhisznek valamit, mert élénk a fantáziájuk. Nem úgy működik, mint a felnőtteké, akik minden úton a helyes választ keresik, a helytelen válaszokat pedig elejtik. Azt se felejtsük el, hogy a gyermekek semmit sem tudnak megjegyezni első hallásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük