Kezdőlap » Szórakozás » Miért hasznos a gondolkodásra modellezés?

Miért hasznos a gondolkodásra modellezés?

A modellezésnek különféle szintjei vannak. A legkisebbek számára a Duplo ajánlott, ami a Lego nagyobb verziója. Előnye, hogy az egész kicsi babák sem tudják lenyelni. Fejleszti a logikai készséget, a finommozgást, hiszen már az is nagy eredmény a legkisebbeknek, ha két darabot megfelelően össze tudnak illeszteni, hasznos továbbá a színek megkülönböztetése, az erőkifejtés és koordináció, a fantázia fejlesztése szempontjából.
A következő lépés a Lego, amit akkor érdemes adni, ha a baba már nem veszi a szájába a játékokat, nehogy lenyelje. Ettől a kortól kezdve szinte bármilyen korosztályig használható, élvezhető, sokan vannak, akik felnőtt korukban is lelkesen legóznak. Hátránya, hogy a Duplo és Lego készletek ára nagyon borsos, előnye viszont, hogy fejleszti a logikai készséget, a térlátást, a kreativitást, a fantáziát, a gyerekek fogalmazási és beszédkészségét.
Főleg a fiúk számára lehet vonzó a csavarokkal és fémlapokkal operáló építőjáték, mint például az Eitech. Előnye, hogy szinte bármeddig kombinálhatóak az elemek, sokkal kevésbé speciálisak, mint a jelenlegi Lego készletek, ráadásul ha elveszik egy-egy elem, a helyi barkácsboltból viszonylag könnyű lesz pótolni. Hátránya, hogy az elemek általában apróbbak, mint a többi építőjátéknál, ráadásul fémből vannak, és a csavarhúzó is éles lehet, ezekre rálépni még kevésbé kellemes, mint a legókra.
Nagyobb korban és felnőttként a valódi makettépítés nagyon kedvelt hobbi. Általában adott érdeklődési kör szerint szoktak a rajongók dobozban kapható műanyag modelleket építeni, például tankot, helikoptert, autót, és így tovább. Ezek rendkívül aprólékosak, és a készítőjének kell gondoskodni a megfelelő festésről is.
A valódi makettrajongók szeretik néha magok elkészíteni még az elemeket is. Vannak, akik egész terepasztalokat készítenek el, amelyen a vonat minden alkatrészét ők maguk készítették, vagy kedvenc filmjeik, számítógépes játékaik díszletét formálják meg aprólékosan, gyakran egész különös anyagokból, például kagylóból, gyufából.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük