Kezdőlap » Karrier » Miért hasznos a felnőttkori tanulás?

Miért hasznos a felnőttkori tanulás?

A legtöbb ember nem szeret tanulni, ezt általában a rossz iskolai emlékekkel indokolják, amit megfűszereznek olyan érvekkel, hogy úgysem emlékeznek már, hogy kell levezetni egy egyenletet, hogy nincs szükségük plusz ismeretekre, és hogy a tanulás drága.
Az viszont egyáltalán nem igaz, hogy az embernek semmi szüksége a szakmájában való fejlődésre, az ilyesmit minden főnök nagyon pozitívan értékeli, ha pedig a saját főnököd vagy, akkor magadnak kell belátnod, hogy az önfejlesztés plusz bevételt jelenthet.

A tanulás ugyanakkor alkalmas lehet arra is, hogy kiéljük egy hobbinkat. Például a hímzés és egyéb kézimunkák mellett tanulhatunk a különféle öltéstípusokról, mintastílusokról, textiltervezésről, és így tovább. Ha érdekel minket a külföldi kultúra, tanulhatunk nyelvet, és tény, hogy elképesztő élmény lesz az első, valóban eredeti nyelven elolvasott vers vagy regény. Egy idegen nyelv megtanulása a differenciált gondolkodást serkenti, hosszú távon segít a szellem frissen tartásában.

Ez fiatal korban az attitűdök kialakításában számít, tehát önmagunkat ösztönözzük az igényes, fejlődés orientált viselkedésre. A nőknek nagyon sokat jelenthet az ilyen formájú tanulás, mikor kisgyermekes anyaként vannak otthon. Alkalmat ad az összetettebb gondolkodásra, problémák szellemi megoldására, kimozdítja az anyát legalább gondolati síkon a baba-házimunka-alvás háromszögből, lehetőséget nyújt legalább online módon aktívan kapcsolatot tartani olyan emberekkel, akikkel nem a gyerekekről kell beszélgetni, továbbá rendkívül jó pontot jelent a jelenlegi vagy későbbi munkáltatóknál, hogy szakmai fejlődésre is szántunk energiát a gyermeknevelés időszakában.
Idősebb korban a szellem frissen tartásában láthatjuk nagy hasznát. Időről időre megjelennek olyan cikkek, amelyekben 80,90 év fölötti, aktív szellemi és fizikai életet élő nyugdíjasokat mutatnak be. Ez a lehetőség szinte bárki számára elérhető, ha egész életében edzi magát a tanulással, és ezt idős korban sem hagyja abba lustaságból, vagy azért, “mert most már minek”.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A próbaidő

Ha valaki szeretne dolgozni, és az önéletrajza is, valamint az állásinterjúja is sikeres volt és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük