Kezdőlap » Családi élet » Miért fontosak az életünkben a szabályok?

Miért fontosak az életünkben a szabályok?

Mindennapjainkat szabályok szerint éljük. Vannak írott és íratlan szabályok az életünk minden területén. Szabályokat tartunk be a közösségi együttélésben, a munkahelyünkön, illemszabályokat embertársainkkal szemben.
Szabályok nélkül nem lennének korlátok, mindenki azt tehetné amit akar és ez sok konfliktust szülne. Több lenne a faragatlan, dühös ember, a korlátok nélküli élet sok ember életét megkeserítené.
Mely területeket érint szabály? Szinte mindet.
Az iskolában, a munkahelyünkön , az életben vannak viselkedési- és illem szabályok. Köszönünk egymásnak, tiszteljük a másikat, az idősebbekkel udvariasak vagyunk. Átadjuk a helyünket a buszon, kinyitjuk az ajtót.

Felköszöntjük egymást születésnapkor, gratulálunk az esküvőn. Meghatározott óraszámot töltünk az intézményben és még sorolhatnánk.
A közlekedésben is pontos szabályok szerint veszünk részt, gondoljuk csak el, nem lennének táblák, útjelzők, nem tartanánk be a vezetésben, közlekedésben érvényes szabályokat. Káosz alakulna ki ha nem lenne meghatározva, melyik autónak lehet haladnia és melyiknek kell várakoznia. Ha az utasok, gyalogosok szabályok nélkül flangálnának, mennyi baleset lenne, veszekedés.
A családban is betartunk íratlan szabályokat, amit együtt alakítottunk ki. Lehet ez a reggeli készülődés sorrendje, a házimunkában való részvétel stb. Ha minden rá lenne hagyva a gyerekekre, nem kellene betartani bizonyos dolgokat a fejünkre nőnének. Rengeteg feszültség, veszekedés előz meg, hogy szabályok szerint élünk.
Ha valaki megszeg egy szabályt, azért vállalnia kell a felelősséget. Súlyosságtól függően változik a kiszabott büntetés, de ez is rávilágít bennünket arra, hogy szükséges ezeknek betartása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Papírtakarékosság a gyakorlatban

Manapság szinte minden háztartásban nő a papírfelhasználás, ami természetesen növekvő költségeket okoz a fogyasztók oldalán, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük