Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért fontosak a fehérjék a táplálkozásunkban?

Miért fontosak a fehérjék a táplálkozásunkban?

A fehérjék az alapvető tápanyagok közé tartoznak: nélkülük a szervezetünk nem tudna működni, a proteinek számos folyamatban létfontosságúak. Testünk minden sejtjének szüksége van fehérjére. A fehérjedús élelmiszerek, proteinforrások ezért fontos szerepet játszanak a táplálkozásunkban.

A fehérjében szegény táplálkozás a hajunk, és bőrünk egészségére is káros hatással van. Ha ez a fontos tápanyag nem jut kellő mennyiségben a szervezetünkbe, a haj töredezni kezdhet, a bőr sápadttá, szárazzá válhat. A csontok egészségének megőrzésében, illetve az izomszövetek építésében, vagy megtartásában is fontos szerepük van a proteineknek.

Szervezetünk kisebb mennyiségben maga is képes a fehérjéket előállítani. Azonban nagyobb részben a táplálkozás által kell szervezünkbe juttatnunk a létfontosságú proteineket. Egy kiegyensúlyozott, fehérjedús táplálkozás az egészséges életmód alapját jelenti. A proteinforrást jelentő élelmiszerek között találhatóak növényi, és állati eredetűek egyaránt: megfelelő étrend esetén tehát sem a vegánoknak, sem a vegetáriánusoknak nem kell félniük a fehérjehiányos tünetektől. A legfontosabb fehérjeforrások közé tartoznak a különféle húsok, halak. A legjobb, ha a húsfogyasztás nagyobb részét a soványabb fajták teszik ki. A tejtermékek közül elsősorban a sajtok, illetve a túró tartalmaznak nagyobb mennyiségű proteint. A különféle ömlesztett sajtokban, sajtkrémekben azonban jóval alacsonyabb a fehérje aránya. A tojás is fontos fehérjeforrás: egy 50 grammos tojásban átlagosan 6,5 gramm teljes értékű protein található. A növényi eredetű fehérjeforrások közé tartoznak az olajos magvak, és a hüvelyesek.

Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségben hozzájusson a létfontosságú proteinekhez, fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, melyben rendszeresen szerepelnek étrendünkben a felsorolt, magas fehérjetartalmú élelmiszerek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük