Kezdőlap » Ital » Miért fontos tejet fogyasztanunk?

Miért fontos tejet fogyasztanunk?

A tej táplálkozás élettani jelentőségét tekintve ideális élelmiszer. Megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az emberei szervezet életműködéséhez feltétlenül szükségesek. Pl: tejcukor, ásványi anyagok, fehérjék, vitaminok,:C,A,D,E,K,B12,B1,B2,K.Zsiradékok,enzimek,hormonok.
Az emésztés során könnyen hasznosulnak a szervezetben a kedvező tulajdonságai. Kiválóan alkalmas csecsemők, felnőttek, időskorúak számára. Az élelmezésen túl felhasználják gyógyszerek, tápszerek készítéséhez. Cukrászati termékekhez kizárólag csak pasztörizált tejet használnak fel. A tej jellemzője, hogy csontfehér vagy sárgás árnyalatú. A sárgás színét a karotinnak, a fehér színét pedig a kazein (fehérje) tartalmának köszönheti.

A tej szagtalan, az íze tiszta, enyhén édeskés a benne lévő tejcukor miatt.
Minden életszakaszban segítik az egészséges testi és szellemi fejlődésünket. Élettani hatásai miatt a tejnek egészségmegőrző szerepe van, a szervezetünk immunrendszerét javíthatja, és a táplálkozással összefüggő betegségek többségét – pl. a szív és érrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást, a vastagbél daganatos betegségeit, a csontritkulást vagy a fogszuvasodást – megelőzi. De igaz az is, hogy például ha szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedünk, óvatosnak kell lenünk a fogyasztásával, mert a nagyobb zsiradéktartalmú tejfélék rendszeres fogyasztása koleszterin, és telített zsírsavterheléshez vezethet a szervezetünk számára.

A tej és a tejtermékkel kapcsolatban meg kell említenünk azokat is, akiknek a szervezete különféle okok miatt nem vagy csak nehezen tolerálja a tej fogyasztását. Sokakat érint a laktózintolerancia (laktóz érzékenység) illetve sokan szenvednek a tejfehérjével szemben fellépő allergiában, nekik kifejezetten tilos tejet inni. Ha tehetjük, fogyasszunk mindennap 1 pohár boci juice-t. Egészségükre!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ivólevek, zöldséglevek eltevése üvegekbe

Kertünk gyümölcseit és zöldségeit fáradságos munka árán, ám örömmel tehetjük el a téli időszakra, amikor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük