Kezdőlap » Látnivalók » Miért fontos hely Tucúme?

Miért fontos hely Tucúme?

A Peru északi részén fekvő Lambeyeque-völgyben, a Tucúme néven ismert területen huszonhat ősi vályogpiramis sorakozik. A „napsugarak hegye” nevű szent hegy köré épült Tucúme a lambeyeque nép, majd a chimúk fontos központja lehetett még az inkák ideérkezése előtt.

A helyi legendák ártó szellemeket társítanak ehhez a helyhez, és sok népcsoport mindmáig elkerüli a piramisokat, mivel Tucúme az ő hitük szerint egyfajta purgatórium. E hiedelem valószínűleg a szóbeszédben gyökerezik, amelyeket a spanyol konkvisztádorok terjesztettek, hogy távol tartsák a helyieket a környéktől.

A régészeti leletek szerint Tucúme szakrális hely volt. Nemrégiben száztizenkilenc emberi maradványt találtak itt, amelyek valószínűleg azt bizonyítják, hogy Tucúme valamelyik templomában emberáldozatokat mutattak be – feltehetően az inkák, hogy feltartóztassák a spanyolok 1532. évi támadását. Megérkezésük után a spanyolok a földdel tették egyenlővé a várost; épületei közül egyedül a vályogtéglából emelt piramisok maradtak fenn többé-kevésbé épségben. Miután a spanyolok meghódították Perut, Tucúme kísértetvárossá változott.

Számos ásatást végeztek már a helyszínen, ezek egyikét 1988-ban például a norvég felfedező és etnológus, Thor Heyerdahl vezette. Az ő felfedezése irányította a világ figyelmét ide, a kevésbé ismert perui térségre. A leletek közül a legértékesebbnek azt a negyven sírt és sírkamrát tartják, amelyek különféle inka és chimú használati tárgyat őriztek, többek között textíliákat, kerámiákat és fémmunkákat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük