Kezdőlap » Látnivalók » Miért fontos épület a Hotel-Dieu de Montreal?

Miért fontos épület a Hotel-Dieu de Montreal?

A Hotel-Dieu de Montreal egy nagyhírű kanadai egészségügyi intézmény, melyet a város első kórházaként alapították, és egyike Észak-Amerika legrégibb ilyen funkciójú létesítményeinek. Napjainkban is Kanada egyik legfontosabb oktatókórháza, amelynek számos orvosi újítást köszönhetünk. Megalapítása közvetlenül kapcsolódik a városéhoz. 1642. május 17-én Paul Chomedey de Maissoneuve egy kis települést és missziót hozott létre Ville-Marie néven a mai Montreal területén.

Közösségének egyik tagja, Jeanne Mance francia missziós nővér egy kis kórházat alapított itt 1642 őszén, mind a bennszülöttek, mind pedig a bevándorlók ápolására. A Hotel-Dieu de Montreal hivatalosan 1645. október 8-án kezdte meg a működését. A személyzet tagjai a Réligieuses Hospitaliéres de Saint-Joseph apácarendből kerültek ki. 1688-ban Guillaume Bailly misszionárius elkészítette az új, már kőből építendő kórház terveit.

Azt az óvárosi épületet 1695 és 1734 között háromszor is tűzvész pusztította, de mindig újjáépítették, és a kórházat csak 1861-ben költöztették jelenlegi helyére, a Mount Royal közelébe, ahol tovább bővítették. 1868-ban itt került sor a világ első veseeltávolítására, 1959-ben az első combcsontátültetésre, 1993-ban pedig az első, robottal végzett laparoszkópiás műtétre. A kórháznak napjainkban része az intézmény történetét bemutató múzeum is. Az épület jelentőségét a legjobban talán az Appletons’ Cyclopædia of American Biography című gyűjteményben írják le, ekképp: „Jeanne Mance döntésével nem csak Montreal szigetét, hanem egész Kanadát is megmentette.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük