Kezdőlap » Sport » Miért fontos a bemelegítés és a nyújtás az edzések alkalmával?

Miért fontos a bemelegítés és a nyújtás az edzések alkalmával?

Mindegy, hogy milyen célból szeretnénk edzeni, milyen kondícionális szinten vagyunk, mennyi időt töltünk edzéssel, nagyon fontos az edzés előtti bemelegítés és az edzés utáni levezetés, nyújtás.
De miért is van szükség ezen két tevékenységre? A bemelegítésnek számos pozitív élettani hatása van. Végzése során a testünket előkészítjük az intenzív mozgásra, ezáltal pszichésen és fizikálisan is ráhangolódunk az előttünk álló feladatra. Emelkedik a testhőmérsékletünk, így minden sejtszintű folyamat gyorsabban kezd történni szervezetünkben. Növekedik a pulzusszám és a vérkeringés felgyorsul, ezáltal az izmok tápanyagellátása biztosítottá válik. Az izmok vér- és oxigénellátása növekszik, beindulnak az aerob (oxigén jelenlétében történő) folyamatok, az anyagcsere folyamtok élénkülnek, ezáltal jobb lesz az energia felvétel és gyorsul a melléktermék lebontás. Növekszik az idegi impulzusok haladási sebessége ami pontosabbá teszi az izmok koordinációját. A bemelegítés során az ízületekben elindul az ízületi folyadék képződés “beolajozódik”, így a sérüléseket elkerülhetjük, fokozhatjuk a hajlékonyságot. Ezeken kívül motivál, lendületet ad, kedvet csinál. Figyelembe kell venni az edzés intenzitását és az alapján kell a bemelegítést végezni. Minél intenzívebb edzést tervezünk annál alaposabb bemelegítésre van szükség.

Az edzés végén lévő nyújtásra ugyanaz vonatkozik, mint a bemelegítésre, az edzés intenzitástól függ a nyújtás intenzitása. Fontos, hogy sohasem szabad hirtelen abbahagyni az edzést, folyamatosan lassítva kell a tevékenységet befejezni. Levezetés alatt az igénybe vett izmok megnyújtását értjük, mert a dolgoztatott izmok rostjai a feszítések következtében össze vannak zsugorodva, ezáltal akadályozott a folyamatos véráramlás, a keletkezett melléktermék (tejsav) be van szorulva a rostok közé. A nyújtás visszaállítja az izmot az eredeti fiziológiás hosszára, így újra meg tud indulni az áramlás a szövetekben. Hatására nem alakul ki izom rövidülés mely a későbbiekben komoly gerinc problémákhoz vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük