Kezdőlap » Családi élet » Miért fontos az ölelés?

Miért fontos az ölelés?

Az érintés egyfajta kommunikáció. Mindenki vágyik rá és nagyon rossz, ha nem kapunk belőle eleget. Gyermekként az első és legfontosabb érintés az anya ölelése, mely közelebb hozza a gyermeket és a mamát. Számos kutatás bizonyítja, hogy a koraszülöttek fejlődése sokkal gyorsabb és látványosabb, ha érzik az anya simogatását. Sőt még a túlélési esélyek is nagyobbak.
Felnőttként is szükségünk van az ölelésre, olykor többet ér minden szónál. Bőrünk egy, a szocializációt szolgáló szerv is, ezért fontos, hogy a gyermek megtanuljon ölelni.

Az a gyerek, aki érintéshiányban nő fel, agresszív, frusztrált és szexuálisan zavart lesz. Tanulmányok szerint a nőket az érintés jobban nyugtatja, mint a szó. Az őszinte ölelés, puszi, bújás természetes fiziológiai és pszichológiai igény, mely nélkülözhetetlen a lelki és testi egészséghez és annak megőrzéséhez. Az érintés növeli az önbizalmat, a biztonságérzetet és azt az igényt, hogy érezzük tartozunk valakihez és feltétel nélkül elfogadnak minket.
Az érintés érzelmeket vált ki, kellemes és kellemetlen emlékeket idéz fel. Már önmagában az ölelés pozitív élménye relaxáló örömforrás, főleg ha még megpróbálunk közben energiát, szeretetet és életerőt sugározni a másiknak.
Egy kutatás során rájöttek, hogy az érintés hiánya agykárosodáshoz, mentális és érzelmi devianciához, agresszivitáshoz vezethet. Ha az anyai érintés csökken és az anya nem elérhető, az újszülött lecsökkenti igényeit, hogy túlélje az anya visszatéréséig. Ennek következtében szervezetének fejlődése és immunrendszerének megerősödése tartalékra kapcsol. Tehát az érintés ereje elmondhatatlan, életünk számos eseménye köthető hozzá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látványos akváriumot viasz-zseléből?

A zselégyertyából nagyon szép, látványos akváriumot készíthetünk. Ehhez a legmegfelelőbb a színtelen zselé, mivel abban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük