Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért fontos az alvás egy testépítőnek?

Miért fontos az alvás egy testépítőnek?

Az alvás minden ember számára fontos, de különösen az egy testépítőnek. A továbbiakban megtudhatjuk, hogy miért.
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy rengeteg edzéssel gyorsabban izmosodhatnak. Ez nagyon nem így van, hiszen az izomépítés nem edzés közben, hanem a pihenőidőben megy végbe, különösen az alvás ideje alatt.
Edzés során a nagy megerőltetéstől az izomrostokban mikrosérülések keletkeznek, amiket a szervezet a bevitt tápanyagból „befoltoz”. Ez nagyjából úgy működik, mint ahogy egy seb beheged, csak kicsiben. Az így helyreállított izomszövet pedig nagyobb és erősebb lesz. Mértéktelen edzéssel túlterheljük az izmokat, amik nem tudnak elég gyorsan újraépülni. Ezt nevezzük túledzésnek, és ez bizony többet árt, mint használ.
A megfelelő mennyiségű alvás ezért kiemelkedő szerepű. Az alvás ideje alatt a szervezet fő feladata a regenerálódás. Ilyenkor az energiáit nem az agy, vagy érzékszervek működtetésére használja, hanem lefárasztott sejtek „újratöltésére”, így az izmok újraépítésére is.
Az alvás más szempontból is fontos. Például egy kialvatlan embernek semmi kedve edzeni, vagy ha nagy nehezen rá is veszi magát, az intenzitás kisebb lesz, és kevesebb lesz a növekedés. Ez a kedvtelenség nem csak az edzésre, hanem az egész napjára kihat.
Az alváshiány betegségek kialakulásához is vezethet. A fejfájáson és a rossz közérzeten túl, számos veszélyt rejt, ha a szervezet nem tud eleget pihenni. Túlterhelődik, ami akár bizonyos szervek leállását is okozhatja.
Éppen ezért figyeljünk oda az alvás fontosságára! A pihenés hossza egyénenként változó, a legtöbbünknél 8 óra, de van, akinek a 6 is elég, van, akinek a 10 is kevés. Azt mondják, egy ember akkor kipihent, ha ébresztőóra nélkül ébred fel. Erre törekedjünk, még ha nem is sikerül teljes mértékben!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mennyi cukrot fogyaszthatunk egy nap?

Tudta, hogy már egy fél doboz kólával is túllépi az ajánlott napi cukorbevitelt? Egy nemrég …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük