Kezdőlap » Kert » Miért fontos a gyomírtás a kertben?

Miért fontos a gyomírtás a kertben?

A gyomnövények gyorsabban fejlődnek, mint sok fű és a füvektől napfényt, tápanyagot vesznek el. Gyakran elhatalmasodnak.
A gyomok elleni védekezést korán, még a gyepesítés előkészítésekor kezdjük. A gyomokat gyomláljuk. A gyom-magvakat még a fűmagvetés előtt hagyjuk kikelni.
A gyomosodás elkerülése érdekében gyom-magvakat tartalmazó szerves trágyát, komposztot vagy tőzeget kiszórni nem szabad.

A gyepfelületen kikelő gyomokat igyekezzünk az első években kiirtani. Ezt legjobban a pázsit időbeni kaszálásával érjük el. A gyomnövényeket így virágzásuk előtt mindig levágjuk. A rendszeres kaszálás hatására az egy- és kétéves gyomok elpusztulnak, a megerősödő füvek állományt képeznek, s nem hagyják a gyomokat elhatalmasodni.

Sokkal veszélyesebbek az évelő gyomok, amelyeket mélyre hatoló gyökértörzsük vagy tarackjaik tartanak fenn. A tő-levélrózsás gyomokat gondosan kell kiszurkálni, mint pl. a sárga fészkesvirágú gyermekláncfüvet és a nagy útifüvet. Különösen a gyermekláncfüvet kell legkésőbb virágzáskor kiirtani, mert repülő bóbitás terméseit a szél az egész kertben széthordja. Gyakori „dísze” az elhanyagolt pázsitnak a százszorszép, amelynek megjelenése a talaj kilúgozottságát jelzi.
A rendszeres kaszálással nem irtható gyomokat, bár lassú és korszerűtlen munka, a kiskertben legolcsóbban gyomlálással vagy kiszurkálással pusztíthatjuk. Ez a munka türelmet, lelkiismeretességet kíván, de a szép pázsit megérdemli ezt a törődést.

Újabban elterjedt a pázsitok vegyszeres gyomirtása. Vannak országok, ahol a pázsit gyomjait savanyú kémhatású műtrágyával, pl. kénsavas ammóniák¬kal irtják. A homokkal kevert kénsavas ammóniákból a tenyészidő folyamán 2—6 alkalommal kb. l,5dkg-ot szórnak ki m2-enként, hajnalban. Ilyenkor a gyomok harmatos, széles leveleire a műtrágya jobban tapad és így hatásosabb. A talajnak is nyirkosnak kell lennie. Hazai tapasztalataink e vonatkozásban még nincsenek, a módszert csupán tájékoztatásul közöljük. A pázsit gyomirtó szereit már előbb közöltük

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük