Kezdőlap » Kert » Miért fontos a gyep és pázsit tápanyag utánpótlása?

Miért fontos a gyep és pázsit tápanyag utánpótlása?

A gyeptől megkívánjuk, hogy a nyári időszakban lehetőleg mindig zöldelljen. Ennek érdekében a növények által felvett, valamint a csapadék és öntözővíz által kimosott tápanyagokat rendszeresen pótolni kell. Ha a tömött növényállomány feléli a talaj tápanyagkészletét, gyengén fejlődik és rövid életű lesz. A tápanyagokat szerves- és műtrágyák adagolásával pótoljuk. Ezekkel a talajéletben nélkülözhetetlen mikroorganizmusok életfeltételeit is javítjuk és befolyásoljuk a talaj szerkezetét is.

Amennyire hátrányos a pázsit és gyep füveinek a tápanyag-utánpótlás elmulasztása, ugyanolyan mértékben hátrányos (és felesleges) a túlzott tápanyag-adagolás. A buja fejlődésű pázsitot gyakrabban kell nyírni, ami növeli a fenntartási költségeket. Tehát csak olyan mértékben trágyázzunk, hogy az a pázsit folyamatos, egyenletes növekedését biztosítsa.
A szükséges trágyamennyiségek több tényezőtől függenek:
1. mekkora a pázsitot alkotó fűfajok tápanyag-igényessége,
2. mennyi a talaj tápanyagkészlete,
3. milyen a zöldfelület használati módja,
4. mekkora az öntözés mértéke,
5. a kaszálás milyen gyakori.

Nem lehet tehát minden esetben érvényesen meghatározni, hogy az alaptrágyázás kiegészítéseként mennyit adagoljunk a különböző hatóanyagú trágyákból.
Mégis az alábbiakban tájékoztató jelleggel tápanyag-utánpótlási javaslatot ismertetünk:
A szerves trágyák szerkezetjavító hatásukon kívül a talaj élővilágának is feltétlenül szükségesek. A szerves trágyák bármelyike ( apró gombatrágya, gyom-magmentes komposzt apró, morzsalékos állapotban) alkalmas a pázsit beszórására. Ha ezek darabos részeket is tartalmaz¬nának, felhasználás előtt 5—8 mm lyukbőségű rostán rostáljuk át. Ősszel vagy tél végén 1 cm vastagságban terítsük be a pá¬zsit vagy gyep felületét az említett szerves trágyák valamelyi¬kével, majd a kihajtás előtt a kiszórt anyagot gereblyével vagy pázsitseprűvel egyengessük el. Vigyázzunk azonban, hogy a szerszám a füveket fel ne tépje.

A nitrogén a növények növekedését serkenti, üde zöld színüket biztosítja.
A foszforsav a fehérje- és klorofilképzést, valamint a gyökérfejlődést segíti. A mikroszervezetek tápanyagául szolgál.
A kálium a füvek levélképzését segíti, és fokozza a növények fagytűrő képességét. Kötött talajokon kisebb a jelentősége, de könnyű talajon nélkülözhetetlen.

A pázsit leginkább a nitrogént igényli, de egymagában adagolása nem előnyös. A talaj foszforsav- és káliumkészlete így hamar kimerül. Egymagában a nitrogén pedig alig érvényesül kellőképpen. Törekedni kell tehát a teljes műtrágyázásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük