Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért foglalkozzak mások stresszeivel?

Miért foglalkozzak mások stresszeivel?

A szakirodalom és a népszerű irodalom is széles körben foglalkozik azzal, hogy mit tehetünk a bennünket ért stressz ellen. A stresszhelyzetnek kitett embereken a környezet sokszor hamarabb veszi észre a stressz hatásait, tüneteit, mint maga az ember. Ilyenkor a család több módon reagálhat: átveszi a stresszt és a család egyik, majd másik, majd összes tagja ideges lesz; néhányan rezignáltan kívül helyezkednek a kérdésen és minimálisra csökkentik a kapcsolatot.

Ritka a kétkeresős családban és az egyszülős családokban nem is nagyon van alkalom azonban a helyes, azaz lehető legcélravezetőbb viselkedésmódra. Talán könnyebben felismerjük a lehetséges megoldások közül a jobbakat, ha érzelmileg kevésbé érintett helyzetben találkozunk stresszes emberrel. Szomszéd, kicsit távolabbi rokon, munkatárs.

Miért is foglalkozzak én azzal, hogy más miért stresszel?
Házastárs esetében a válasz nyilvánvaló. Szeretnénk együtt megöregedni, a stressz következtében kialakuló betegségek elviszik a család energiáit, felborul a mindennapi rend. Egy hosszabb betegség anyagilag is megterheli a családot: fizetéskiesés, gyógyszerköltség.

Az sem mindegy, hogy a család életében kialakult ritmus felborul, a gyerekeknek új szempont kerül az életébe: apát kímélni kell, beteg. Sérülnek a család funkciói, az apa (esetenként az anya) kiesik a feladatot vállalók közül. Kiesik a közös döntések meghozatalából, róla döntenek és nem vele.

Idősebb embereknél, mondjuk a nagymama vagy nagypapa öregedéséből fakadó frusztráció csökkentése azért lehet érdekes, mert saját jövőnket látjuk benne, ahogyan mi viselkedünk saját szüleinkkel, az várható el majd gyermekeinktől is.
Ha gyermekünk stresszel egy tantárgy miatt vagy a barátnője hagyta el a serdülő fiút, kihat az egész családra. Ő még csak tanulja a stressz kezelését, azt a módot, ahogyan át kell vészelni a nehezebb időszakokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vegetáriánus életmód kedvező hatása

A vegetáriánus étkezés számos előnnyel rendelkezik. Aki nem fogyaszt húst, bizonyítottan az átlagnál kisebb az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük