Kezdőlap » Fitnesz » Miért fáradunk el?

Miért fáradunk el?

Teljesen természetesnek vesszük, hogy elfáradunk a fizikai tevékenységek következményeként. A tudományosak akarunk lenni, akkor azt kell mondani, hogy a fáradás egy adott erőkifejtés vagy sebesség megtartásának a hiánya. Egy futó akkor tapasztalja a fáradást, mikor már képtelen tartani a futósebességét, a labdarúgók fáradtságának tudható be sokszor az is, hogy nevetséges hibákat vétenek. A lábak elnehezülnek, az izmok készek feladni, nem kapsz levegőt – ezek mind a fáradás jelei.

Miért fáradunk el anaerob és aerob edzés alatt?
Ha kiürül az ATP és a kreatin-foszfát, melyek ezekhez a mozgásokhoz biztosítják az energiát, akkor megjelenik a fáradtság. Tehát a szükséget túlnő a készleten.
A vérben lévő tejsav eltávolítása már nem tud lépést tartani a keletkezésével, így ha félóránál tovább végzünk intenzív mozgást, akkor az izmok elsavasodnak és nem képesek már olyan összehúzódásokra, mint korábban. Az égető érzés egy biztonsági mechanizmus, mely segít elkerülni az izomsejtjeink pusztulását. Ha csökken az edzés intenzitás, akkor tudjuk folytatni a munkát, mert van ideje a tejsavnak távozni.

Aerob tevékenységek esetén az egy óránál hosszabb közepes vagy magas intenzitású edzés következtében kiürülnek a glikogén raktárak. Viszonylag kis tartalékunk van ebből, így ez nem meglepő. Ha mondjuk, három órát akarnánk edzeni, alacsony vagy közepes intenzitással, akkor miután kifogyott a glikogén a test hozzányúl a zsírtartalékokhoz. Hiába van sok zsír rajtunk, abból nagyon lassan lesz energia, így a fáradás elkerülhetetlen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A korai sport reggeli előtt több zsírt éget!

Már reggeli előtt felhúzni a futócipőt, és elindulni edzeni a közeli parkba – a kora …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük