Kezdőlap » Családi élet » Miért érdemes törpenyuszit tartani?

Miért érdemes törpenyuszit tartani?

Szerencsére rengeteg ember szereti az állatokat. A legnépszerűbb háziállatok közé tartozik a kutya és a macska. Azért annyira kedveltek, mert aranyosak, viccesek és imádni valóak! Lehet őket tanítani, lehet velük játszani, órákig lehet őket simogatni, és – főleg a kutyák – nagyon hűségesek és ragaszkodóak tudnak lenni! Jó érzés az, amikor hazamegyünk és látjuk, hogy vár ránk valaki: legalább a kis kedvencünk! Tudományos tény, hogy egy háziállat tartása boldogabbá tesz bennünket, főleg akkor, ha szoros kapcsolatot alakítunk ki velük.
Azonban sok házban nem szeretnének nagyobb testű állatot tartani, vagy nem engedhetik meg maguknak, hogy kutyát tartsanak, esetleg csupán a gyermek szeretne valamilyen apró háziállatot magának. Ilyenkor érdemes tengerimalacot, hörcsögöt vagy törpenyulat venni. Ezek a kis rágcsálók apró termetük mellett nagyon aranyosak tudnak lenni! Finom, puha bundájukat bármelyik gyerek szívesen simogatja, aranyos nyaldosásukat szívesen vesszük mi magunk is, valamint fenntartani sem bonyolult őket. A legaranyosabb mind közül mégis a törpenyuszi, hiszen egy kicsit talán hasonlít a kutyákra vagy a macskákra viselkedésében.
Fenntartása szempontjából egy megfelelő méretű ketrec elég. Ehhez szükséges még egy kis tálka, amiben a tápot lehet tartani, egy szénatartó, és egy itató. Semmilyen más eszközre nincs szükség!
A nyulaknak gyorsan nő a foguk, ezért érdemes betenni fogkoptatót is, viszont jól funkcionál erre egy egyszerű faág is.
Etetése másabb, mint egy kutyának vagy macskának, hiszen a nyúl nem ehet húst. Legalapvetőbb tápláléka a széna, de ehet magokat, füvet, zöldségeket (pl répát), gyümölcsöket, fűszernövényeket is. Viszont érdemes utánanézni az interneten, mert vannak olyan növények, amelyeket kimondottan nem ajánlatos adni nekik!
A kis nyuszik tartásában az a legjobb, hogy szabadon engedhető a szobában. Ilyenkor érdemes a féltett dolgainkat és a kábeleket (pl telefontöltő) feltenni a polcra, mert ez a kis apróság mindent megrág! Ha kiskorában szobatisztaságra neveljük, akkor nem kell félnünk attól, hogy összepiszkítja a szőnyeget vagy bútorainkat. Az állat aranyosságához tartozik, hogy nagyon kíváncsi természet, ezért mindenhova be akar bújni, mindenhova felugrik (igen, az ágyra is képes felugrani), mindent megnyal és megszagol. Ha kézhez szokik, gyakran bújik a gazdájához, hogy simogassa meg az orrát, vagy az arcát. Játszani is szeret, így kisebb gyermekek is jól szórakozhatnak vele. Viszont kézben nem nagyon szeret lenni, ezért nem érdemes őt felemelgetni. Napközben futkározik, vagy ha elfáradt elnyúlik a szőnyegen akár a gazdája mellett is.
Nagyon édes kis állatok, akik sok örömöt hozhatnak a házba!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljunk jó kapcsolatot kamasz gyermekünkkel?

Akinek kamasz gyermeke van, bizony találkozhatott már számtalan problémával és az is előfordulhatott, hogy tehetetlennek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük