Kezdőlap » Látnivalók » Miért érdemes Szovátára utazni?

Miért érdemes Szovátára utazni?

Abban mindenki egyetért, hogy Erdély gyönyörű. Azok is akik már jártak ott és talán azok is akik eddig csak fényképen látták. A legtöbb embert, az tartja vissza, hogy odautazzon, hogy nagyon messze van. A kár egy napig is tarthat az utazás és az infrastruktúra sem a legkorszerűbb. Az utak állapota, annak ellenére, hogy az utóbbi években rengeteget fejlődött, még sok helyen kritikus állapotban van. Viszont aki már járt ott, azt mondja ennyi áldozatot megért a látvány és az élmény.
Erdély egyik meghatározó területe, Sóvidék, ezen belül Szováta. Nevét a terület kincséről, a kősóról kapta.
Szováta felbecsülhetetlen értéke a heliotermikus Medve-tó, nevét egy kiterített medvebőrhöz való hasonlatosság miatt kapta. Festői környezetben, fás, ligetes erdősséggel övezve fekszik. Átlagos mélysége 6 méter, de legnagyobb mélység 18 méter. Világon egyedülálló, hogy a rajta áthaladó két édesvízi patak vize a tó felszínén szétterül, átengedi a nap sugarait és másfél- két méter mélyen felmelegszik. A Medve-tó sókoncentrációja olyan mértékű, hogy az embert fenntartja a víz felszínén. Számos más tó is kialakult még itt, de azokban nem engedélyezett a fürdés.
Szováta szomszédságában található Parajd, ami sóbányájáról híres. A kibányászott só következtében a hegy belsejében létrejöttek nagy üregek. Ahol már nem folyik bányászat, ott a turisták és a légúti betegségben szenvedőknek kialakítottak egy termet. Autóbusz szállítja az érdeklődőket a sokamra felső szintjéig, majd lépcsőn kell tovább lefele haladni a 120 méter mélyen lévő látogatási részbe. Ma már itt büfé, játszótér, ugrálóvár, kápolna áll rendelkezésre illetve korszerű internet lehetőség is van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük