Kezdőlap » Kert » Miért érdemes otthon palántázni?

Miért érdemes otthon palántázni?

Bizonyos zöldségeket nem lehet helybe vetni a kertben. Ha a paradicsom magja csak az utolsó fagyok után kezd csírázni, akkor behozhatatlan időhátrányba kerülünk. Ekkor két megoldás lehetséges: vagy palántákat vásárolunk, vagy magunk vetünk magot, hogy palántákat állítsunk elő.
Több szempontból is érdemes megpróbálkozni az utóbbival. A vetőmagokhoz viszonylag olcsón hozzá lehet jutni, így ha esetleg a palántanevelés nem sikerül, és mégis mástól kell vásárolni, nem ér minket nagy kár, de legalább tapasztalatot nyertünk. Ugyanakkor sokkal nagyobb a fajtaválaszték, szinte szó szerint több száz típusú paradicsomból, paprikából válogathatunk, ha nem is a helyi gazdaboltban, de az interneten mindenképp. Ugyanez persze igaz a helybe vetendő növényekre is. A vetőmagok eredete általában megbízható, rendszerint jól csíráznak, és a megígért növény lesz belőlük. Ez nagyon jellemző az ebay-en például, ahol a nem az ígért árut forgalmazó eladót ki is tilthatják a felületről, de a hazai őstermelők is megbízhatóak.
A helyi piacon, gazdaboltban, házak előtt, stb. árult növények esetében valamivel kisebb erre a lehetőség, különösen az utolsó esetben. Sokszor idősek is árulnak palántát, amelyet kereszteződött növényekről nyert magokból vetnek. Ez nem feltétlenül rossz a kikelő növény szempontjából, lehet, hogy nagyon is finom lesz az eredmény, de előre nem tudhatjuk, és ugye nem is ezért fizetünk, hanem konkrétan egy bizonyos típusért.
Tehát több szempontból is megéri otthoni körülmények között, megbízható forrásból vásárolt magok palántává nevelésével kísérletezni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ültessünk paradicsom palántát?

Lucullus, konzerv, savmentes, koktél és még sorolhatnánk a számtalan ízű és formájú paradicsomokat, ami a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük